Ψύχραιμη αξιολόγηση μιας επίσκεψης: Θα κάνει το «τράφικ» στο οδόφραγμα




Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com, www.mignatiou.com

ΤΟ γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν, έρχεται στην Ευρώπη για να πραγματοποιήσει δυο επισκέψεις, μια στην Κύπρο και την άλλη στη Ρουμανία, αυτό σημαίνει πως δεν θα σταθμεύσει απλώς στη χώρα μας  επειδή θα περνά από την περιοχή. Έρχεται γιατί υπάρχουν θέματα στην αμερικανική ατζέντα, τα οποία θέλει να συζητήσει στη Λευκωσία. Επειδή, όπως συνηθίζεται, έχει αρχίσει στη δημόσια σφαίρα μια συζήτηση για κέρδη και ζημιές ενόψει της καθόδου του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κύπρο, είναι σαφές πως για τους συμμετέχοντες όλα περίπου είναι άσπρο- μαύρο. Από τη μια, επειδή είναι ο αντιπρόεδρος της υπερδύναμης και επιπροσθέτως έχει πενήντα χρόνια να επισκεφθεί σε αυτό το επίπεδο Αμερικανός αξιωματούχος στο νησί, είναι τούτο αρκετό για να του στρώσουμε κόκκινο χαλί. Από την άλλη, έχουν αρχίσει το «γιατί» και το «επειδή», για να αναπτύξουν, χωρίς πολιτική τεκμηρίωση, τις αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επίσκεψης.

Η αλήθεια δεν βρίσκεται στη μέση. Το ζητούμενο είναι η αξιολόγηση δεδομένων και η αναζήτηση, εάν υπάρχουν, κοινών συμφερόντων. Είναι αυτό που έλεγε πριν από πολλά χρόνια ο Βάσος Λυσσαρίδης για την αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων. Μια θεωρία που εφαρμόζεται σήμερα με Ισραήλ και άλλες χώρες. Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για το Κυπριακό. Θα το χρησιμοποιήσουν, όμως, ως όχημα για να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί τους σε ότι αφορά τα ενεργειακά. Οι υδρογονάνθρακες είναι το μεγάλο στοίχημα. Εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ενδιαφέρον και να το μετατρέψουμε σε δικό μας πολιτικό όφελος, αυτό θα είναι καλό. Διαφορετικά, όπως άλλωστε συμβαίνει διαχρονικά, θα αξιοποιούν όλοι οι άλλοι τη στρατηγική μας υπεραξία και εμείς θα παρακολουθούμε.

Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν στη διάρκεια της επίσκεψης είναι λίγο-πολύ προβλεπτές και έχουν δημοσιοποιηθεί. Εάν θα είναι χρήσιμες οι εξαγγελίες που θα γίνουν είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Και για τη χρηματοδότηση της μελέτης για την κλειστή περιοχή (καμία αναφορά για επιστροφή) και για την άρση των ναρκοπεδίων (ποιον εξυπηρετεί τούτο; Είναι ΜΟΕ;).

Την ίδια ώρα, είναι και το θέμα της μετάβασής ή όχι του Αμερικανού Αντιπροέδρου στα κατεχόμενα. Ενόσω ακόμη το πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί, το θέμα αυτό εκ των πραγμάτων είναι ανοικτό. Έχει αναφερθεί πως δημιουργεί ένα αρνητικό προηγούμενο, πρωτίστως όμως, εάν μεταβεί στα κατεχόμενα, θα στείλει μηνύματα αναβάθμισης. Η απουσία συμβόλων και οι σκηνοθεσίες για το χώρο που θα γίνει δεν αλλάζουν την πραγματικότητα και τις αρνητικές επιπτώσεις.

Τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο όσοι έχουν κάποιες επιφυλάξεις θέλουν την ακύρωση της επίσκεψης («θέλετε να του πούμε να μην έλθει;»). Αυτό συνιστά υπεραπλούστευση. Ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο κ. Μπάιντεν έρχεται μετά από πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη. Ως εκ τούτου η Λευκωσία έχει λόγο στο πρόγραμμα της επίσκεψης. Εάν και η κυβέρνηση θεωρεί πως η μετάβασή του στα κατεχόμενα θα είναι ζημιογόνα, πρέπει να μην αποδεχθεί την εξέλιξη αυτή. Διαφορετικά θα κάνει το «τράφικ» στο κατοχικό οδόφραγμα για τις επίσημες επισκέψεις στο «προεδρικό» του Έρογλου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: