Ο Κέρι σκέφτεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία και την Αθήνα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Την ανάγκη να πιεστούν και να πειστούν οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι, ώστε να σταματήσουν να απαιτούν απαράδεκτη και μη εφαρμόσιμη λύση, την οποία δεν θα μπορεί να αποδεχθεί ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός έδειξε ιδιαίτερη θερμότητα καλωσορίζοντας τον κ. Κασουλίδη και ουσιαστικά ανακοίνωσε και τη δική του επίσκεψη στο νησί, αν και στις δηλώσεις του υπονόησε ότι θα επισκεφθεί και την Αθήνα. Δεν πρέπει να αποκλειστεί η οργάνωση μίας επίσκεψης, στο πλαίσιο της «γρήγορης διευθέτησης» που επιδιώκουν οι Αμερικανοί και στην οποία θα συμπεριληφθεί και η Αγκυρα.

«Eλπίζω να βρεθώ στην Λευκωσία, και πιθανότατα στην Αθήνα, τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Συζητούμε την πραγματοποίηση επίσκεψης εδώ και καιρό. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να είμαστε βοηθητικοί σε αυτή την διαδικασία», ειπε ο κ. Κέρι.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε «την μεγάλη κινητικότητα που πράγματι πια υπάρχει, όπως και το ενδιαφέρον για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης σταθερότητας και στην δική μας περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο υπουργός είπε ότι έχει διαπιστώσει από τη συνάντηση του με τον κ. Κέρι ότι να ενδιαφέρον από πλευράς του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, το οποίο, όπως είπε, «συνίσταται πρώτον σε γνώση του αντικειμένου- δεν περιμένεις από έναν Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τόσα προβλήματα και τόσες διεθνείς υποχρεώσεις να έχει αυτή την γνώση- και δεύτερον αποφασιστικότητα, όπως τον ακούσατε να επισκεφθεί την Κύπρο και να δώσει ουσία στον λόγο της επίσκεψης του».

Ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε την επίσκεψη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάιντεν στην Κύπρο. Τόνισε πως «θα είναι ενός διαφορετικού χαρακτήρα (αυτή η επίσκεψη). Θα είναι συμβολική για το ενδιαφέρον στο ανώτατο επίπεδο και ενθάρρυνση των πλευρών για την λύση του κυπριακού».

Ο Κύπριος υπουργός είπε στο συνομιλητή του ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος (δεν σταματά) να είναι πολύτιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες», Υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Μπάιντεν θα μπορούσε ταυτόχρονα να βοηθήσει ώστε οι δύο κοινότητες να λάβουν την ενθάρρυνση που χρειάζονται για την επίλυση του προβλήματος. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε «-και έχουμε μιλήσει με τον κ. Κέρι- η μεγάλη εικόνα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, παραμένει ζωντανή και ενδιαφέρουσα. Μπορεί να ληφθούν την εβδομάδα που έρχεται και την επόμενη τα πρώτα μικρά βήματα, αλλά αυτά θα είναι τα πρώτα μικρά βήματα».

Αναφερόμενος στη δικαίωση από το ΕΔΑΔ των εγκλωβισμένων και των συγγενών των αγνοουμένων, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε α εξής:

«Κατά την διάρκεια της πορείας μας προς το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιδείξαμε και ως κράτος και ως άτομα πολύ σοφία. Σε κάποια στιγμή δυστυχώς κατακλύσαμε το Δικαστήριο με πολλές προσφυγές και ίσως ερμηνεύω πως αυτό είναι και η μεγάλη οπισθοδρόμηση με την υπόθεση Δημόπουλου. Τώρα είναι πλέον φανερό ότι η θέση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως αυτή εκφράστηκε κατά την διακρατική προσφυγή, παραμένει αναλλοίωτη και επεξηγεί πέραν αυτού, ότι η υπόθεση Δημόπουλου δεν είναι για να καταστρατηγήσει την ουσία τη απόφασης, αλλά – η δική μου ερμηνεία που δεν είμαι νομικός- είναι για να περιορίσει το δικαίωμα των ατομικών προσφυγών. Αυτό δεν παύει να δίνει την υποχρέωση στην Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών, να μεριμνύει για την εφαρμογή των αποφάσεων. Η Τουρκία λέει «δε πληρώνω». Αυτό το θέμα θα πρέπει να το επεξηγήσει στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα έχει και πάλι να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Μην ξεχνάτε ότι όσον αφορά τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν, για αυτές θα τρέχει τόκος, έως την ημέρα εκείνη που θα πληρώσουν τις αποζημιώσεις. Πάντως τις αποζημιώσεις θα τις πληρώσουν».

Καλωσορίζοντας τον Κύπριο ομόλογο του, ο κ. Κέρι είπε ότι «είναι πραγματική ευχαρίστηση» η συνάντηση μαζί του, και πρόσθεσε:

«Συναντηθήκαμε και τον περασμένο Μάιο, συνομιλούμε και εργαζόμαστε στην προσπάθεια επικράτησης της ειρήνης στην Κύπρο και της επανένωσης του νησιού, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο κ. Κέρι απένειμε τα εύσημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Κασουλίδη, οι οποίοι, όπως είπε, «έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο, στην μακροχρόνια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης», προσθέτοντας ότι «έχουμε την τιμή να εργαστούμε μαζί τους για αυτό το θέμα. Είμαστε πολύ υποστηρικτικοί σε αυτή την πρωτοβουλία».

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας οτι «το πιο σημαντικό είναι ότι η Κύπρος είναι πολύ υποβοηθητική, είναι ένας εταίρος, ένας στρατηγικός εταίρος σε έναν αριθμό πρωτοβουλιών. Η πιο σημαντική αφορά στην Συρία και στην απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου. Αυτός ο ηγετικός ρόλος και η συνεργασία είναι πάρα πολύ κρίσιμη για όλους μας».

Κατέλξε λέγοντας ότι «κοιτάζοντας προς την Κύπρο, υπάρχουν νέες οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα. Θα ήθελα να εκφράσω τον σεβασμό μας και την ικανοποίηση μας για τον ηγετικό ρόλο που αναλαμβάνει η παρούσα κυβέρνηση και προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας.»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΗΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: