Κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τους χάκερς




Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο μετά την απαγγελία κατηγοριών κατά πέντε αξιωματικών του κινεζικού στρατού στις ΗΠΑ για “πειρατεία μέσω του Διαδικτύου” και “οικονομική κατασκοπεία”, ανακοίνωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζενγκ Ζεγκουάνγκ διαβίβασε την “επίσημη διαμαρτυρία” της Κίνας προς τον πρεσβευτή Μαξ Μπάουκους, διευκρίνισε το πρακτορείο. Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για “υποκρισία” και για τη χρησιμοποίηση “δύο μέτρων και δύο σταθμών”.

“Από τα WikiLeaks μέχρι την υπόθεση Σνόουντεν, η υποκρισία των Ηνωμένων Πολιτειών και η προσφυγή στη μέθοδο των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε θέματα ασφάλειας στην πληροφορική είναι προφανείς εδώ και καιρό”, σχολίασε το υπουργείο Αμυνας με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ.

Χθες, δικαστήριο των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες κατά πέντε κινέζων στρατιωτικών για κλοπή εμπορικών μυστικών αμερικανικών εταιρειών που ειδικεύονται στους τομείς της πυρηνικής και της ηλιακής ενέργειας, καθώς και της μεταλλουργίας, κατά την περίοδο 2006-2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι κινεζικές κατασκοπευτικές δρατηριότητες μέσω του Ιντερνετ κοστίζουν στην αμερικανική οικονομία από 24 έως 120 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση σε ασυνήθιστα έντονο τόνο σήμερα, υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό κατηγορητήριο εναντίον πέντε κινέζων στρατιωτικών για κλοπή εμπορικών μυστικών είναι «κατασκευασμένο» και θα προκαλέσει «ζημιά στη σινοαμερικανική συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

«Η στάση της κινεζικής κυβέρνησης για το θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο είναι συνεπής και σαφής», ανέφερε η ανακοίνωση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, ο οποίος ζήτησε «άμεση επανόρθωση».

«Η Κίνα είναι ένθερμος υπερασπιστής της ασφάλειας των δικτύων, και η κινεζική κυβέρνηση, το στρατιωτικό και το πολιτικό προσωπικό δεν έχουν εμπλακεί σε κλοπή εμπορικών μυστικών μέσω Διαδικτύου», σημειώνει επίσης η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά πέντε κινέζων χάκερ για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι κινέζοι χάκερ κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν μέσω Διαδικτύου εναντίον έξι αμερικανικών εταιρειών και έκλεψαν εμπορικά μυστικά.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατηγορούν δημοσίως την Κίνα για κατασκοπεία μέσω Διαδικτύου.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η άσκηση διώξεων εναντίον πέντε κινέζων στρατιωτικών για κατασκοπεία μέσω Διαδικτύου αντανακλά την ανησυχία στις ΗΠΑ περί του ότι το Πεκίνο συνεχίζει να επιδίδεται σε κατασκοπεία στο εναντίον της χώρας και αμερικανικών εταιρειών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη σε μια παραγωγική σχέση με το Πεκίνο και θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί του για να αποτρέψει περαιτέρω παραβιάσεις της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι άσκησαν διώξεις εναντίον πέντε κινέζων χάκερ οι οποίοι στοχοθέτησαν έξι αμερικανικές εταιρείες για να κλέψουν εμπορικά μυστικά, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήρισε τις κατηγορίες «κατασκευασμένες».

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για κατασκοπεία σε βάρος έξι αμερικανικών εταιρειών μέσω Διαδικτύου

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ένα δικαστήριο στις ΗΠΑ άσκησε δίωξη σε βάρος πέντε κινέζων χάκερ για κατασκοπεία μέσω συστημάτων πληροφορικής, καθώς τους κατηγορεί ότι επιτέθηκαν μέσω του Διαδικτύου εναντίον έξι αμερικανικών εταιρειών και έκλεψαν εμπορικά μυστικά. Με την απόφαση αυτή οι αρχές των ΗΠΑ κατηγορούν για πρώτη φορά δημοσίως την Κίνα για κατασκοπεία μέσω Διαδικτύου.

Οι κινέζοι χάκερ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στόχευσαν αμερικανικές εταιρείες στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας, των μετάλλων και των βιομηχανικών προϊόντων ηλιακής ενέργειες με σκοπό να κλέψουν πληροφορίες χρήσιμες για ανταγωνιστικές κινεζικές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μεταξύ των εταιρειών που περιλαμβάνονται στους στόχους των κινέζων χάκερ είναι η Alcoa Inc, η United States Steel Corp, η Allegheny Technologies Inc, η Westinghouse Electric Co, η αμερικανική θυγατρική της SolarWorld AG καθώς επίσης και ένα αμερικανικό εργατικό συνδικάτο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα σε συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ μαζί με άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εδώ και καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου σε συστήματα πληροφορικής από το εξωτερικό και κυρίως από την Κίνα, ο στρατός της οποίας λέγεται ότι έχει συστήσει μια ειδική μονάδα για τον σκοπό αυτό. Αρκετοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας θεωρούν ότι οι κατηγορίες που απήγγειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα βήμα προς την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. «Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Κινέζους», σύμφωνα με ένα στέλεχος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών Τζέιμς Λούις.

Αντιθέτως άλλοι ειδικοί παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το αν και κατά πόσον η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει τις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου. Η δίωξη αυτή «δεν θα επιβραδύνει την Κίνα», εκτίμησε ο Έρικ Τζόνσον, ειδικός σε θέματα πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ και κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης του ιδρύματος.

Σύμφωνα με ένα στέλεχος του FBI που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να ασκηθούν πολλές διώξεις τις επόμενες εβδομάδες για αυτήν και για σχετιζόμενες με αυτήν υποθέσεις.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: