Καιρός να σοβαρευτούν οι Ελληνες πολιτικοί




Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ – www.ethnos.gr

Προεκλογική περίοδος είναι, τα σενάρια για τις μετεκλογικές εξελίξεις δίνουν και παίρνουν, λογικό είναι να κυκλοφορούν πολλά. Πιθανά, αλλά και απίθανα. Και πρωτίστως απίθανα. Ιδιαίτερα εκείνα που έχουν σχέση με πιθανές μετεκλογικές κινήσεις και πρωτοβουλίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Κι αυτό γιατί όσοι στον χώρο αυτόν εξακολουθούν να διαθέτουν στοιχειώδη λογική ξέρουν ότι οι δυνατότητες και οι προοπτικές που υπάρχουν περιορίζονται στην εξής μία: να κοιτάξουν να σοβαρευτούν και να φροντίσουν να διασώσουν τον χώρο ή έστω ό,τι σώζεται απ’ αυτόν.

Κάπου, μεταξύ άλλων, διάβασα και το εξής ξεκαρδιστικό: θα πατώσει η Ελιά, θα φαγωθεί ο Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ, θα επανέλθει ο Γιώργος και σε συνεργασία με τον Κουβέλη θα επιδιώξουν να συγκροτηθεί από τη σημερινή Βουλή κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά χωρίς τον Σαμαρά. Σαν βάση για νούμερο για καλοκαιρινή επιθεώρηση, καλό το βρίσκω.

Τα έχουμε ξαναπεί. Η δυνατότητα να μπει στο περιθώριο ο Σαμαράς υπήρχε, αλλά δεν αξιοποιήθηκε. Τώρα δεν γίνεται τίποτα. Ελέγχει το παιχνίδι και ουσιαστικά παίζει μόνος του. Ποιος και γιατί θα τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία; Το μετεκλογικό ΠΑΣΟΚ που σύμφωνα με το σενάριο θα είναι ανύπαρκτο αφού η Ελιά θα έχει πατώσει; Ή η ΔΗΜΑΡ που για να σταθεί το σενάριο θα πρέπει να υπερισχύσει της Ελιάς κι αυτό δεν νομίζω να υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί;

Α, ναι, ξέχασα, θα πρέπει να ηττηθεί και η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα είναι επιεικώς κωμικό να εισηγηθούν στον νικητή των εκλογών οι εκπροσωπούντες δύο υπό διάλυση κόμματα ν’ αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. Το μόνο που θα μπορούσαν να καταφέρουν σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση και να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές.

Λέω, λοιπόν, να κλείσουμε το σημείωμα αυτό επιστρέφοντας εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε: την ανάγκη να σοβαρευτούν και να φροντίσουν να διασώσουν τον χώρο ή έστω ό,τι σώζεται απ’ αυτόν. Αλλωστε δεν έχουν αποδειχθεί και ιδιαίτερα επιτυχημένες οι μέχρι τώρα «στρατηγικές» κινήσεις τους.

E-mail: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: