Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και η περίπτωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής




Τον κώδωνα του κινδύνου για τη θεαματική άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ελλάδα, κρούει η SonniEfron, πρώην αξιωματούχος του StateDepartment και συνεργάτιδα της οργάνωσης Human Right First, σε άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LOS ANGELES TIMES, με τίτλο «Inparts of Europe, the far right rises again», με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και την πρόσφατη επίσκεψή της στις προαναφερθείσες χώρες.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα, παρά τις διώξεις από την ελληνική κυβέρνηση κατά της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, το κόμμα παραμένει το τέταρτο δημοφιλέστερο στη χώρα και ο βουλευτής της, Ηλίας Κασιδιάρης, που φέρει τατουάζ με σβάστικα, είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Παράλληλα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ουγγαρία, πολλοί ψηφοφόροι μοιάζουν είτε να παραβλέπουν τα νεοφασιστικά μηνύματα του αντισημιτικού Jobbik και της Χρυσής Αυγής, είτε να τα ενστερνίζονται.

Υπάρχουν δε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Χρυσή Αυγή επωφελήθηκε από την ανοχή, αν όχι τη στήριξη μελών του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, της αστυνομίας, της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και του στρατού. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση παγιδεύτηκε σε έναν αξιοσημείωτα καθυστερημένο αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής. Πέρυσι, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταμέτρησαν τουλάχιστον 320 θύματα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, ωστόσο μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη δολοφονία ενός Έλληνα πολίτη, του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, η κυβέρνηση κινήθηκε κατά της Χρυσής Αυγής, συλλαμβάνοντας τον ηγέτη της και απαγγέλλοντας κατηγορίες κατά του κόμματος ως εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε υποθέσεις που κυμαίνονται από παράνομη κατοχή όπλων έως δολοφονία.

Σήμερα, πλέον, φαίνεται ότι ακροδεξιοί υποψήφιοι ίσως κερδίσουν αρκετές έδρες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχηματίζοντας ένα ακροδεξιό μπλοκ που μπορεί να διαβρώσει τη βάση της ΕΕ ως μιας συμμαχίας για ειρήνη και ευημερία, οικοδομημένης στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών και της δέσμευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταλήγει η Efron.

http://www.latimes.com/opinion/commentary/la-oe-efron-neo-fascism-europe-20140508-story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: