Ετοιμασίες στη σκιά «Μπαρμπάρος» – Ηνωμένα Έθνη και διαπραγματευτές δουλεύουν ενόψει της νέας συνάντησης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, που έχει καθοριστεί για την επόμενη Τρίτη, βρίσκεται στο απόγειο της, καθώς οι συζητήσεις μπαίνουν στα βαθιά. Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους δυο διαπραγματευτές ενόψει της συνάντησης.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα χωρίς να εγκαταλείπει την τακτική των προκλήσεων, συντηρεί στην περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπάρος». Το πλοίο βρισκόταν χθες πενήντα περίπου χιλιόμετρα μακριά από την Πάφο, κινούμενο με χαμηλή ταχύτητα, διενεργώντας σεισμογραφικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει δεσμεύσει την περασμένη Τρίτη την περιοχή για έρευνες μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι έρευνες έχουν αρχίσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο στόχος είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως, στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των ειδικών για τα θέματα των περιουσιών, αναβλήθηκε για τη Δευτέρα καθώς έχει ζητηθεί μικρή παράταση, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία. Οι ειδικοί θα δώσουν εκατέρωθεν επεξηγήσεις για σημεία που αναφέρονται στα έγγραφα που κατατέθηκαν για το περιουσιακό. Τούτο κρίθηκε αναγκαίο για να μπορέσουν οι δυο διαπραγματευτές να έχουν ενώπιον τους κάποιες αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων και ερμηνείες επί τεχνικών θεμάτων. Σημειώνεται συναφώς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, καταθέτοντας τις θέσεις της στο περιουσιακό έχει ξεκαθαρίσει πως αυτές είναι υπό την αίρεση της κατάληξης των συζητήσεων στο εδαφικό. Η τουρκική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει το εδαφικό παρά μόνο στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης.

Ξένος διπλωμάτης, που παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, σημείωσε στο «Φ» ότι αν και μόλις τώρα αρχίζουν οι ουσιαστικές συζητήσεις, ωστόσο είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαφοροποιηθεί από πάγιες θέσεις. Σε κάποια δε ζητήματα, όπως τις εξουσίες και το περιουσιακό, παρουσιάζεται με πιο σκληρές θέσεις, για να μπορέσει προφανώς στη συνέχεια να «υποχωρήσει» και να επιστρέψει στις γνωστές της θέσεις.

Στο επίπεδο των εντυπώσεων, πάντως, η τουρκική πλευρά φαίνεται να επενδύει επικοινωνιακά. Γι αυτό και είναι συνεχείς οι δημόσιες τοποθετήσεις των Έρογλου, Ναμί και Οζερσάι.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι μιλώντας στο λεγόμενο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μεσογείου, για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόνισε την ανάγκη «υιοθέτησης μιας πιο αισιόδοξης στάσης». Είπε πως όχι μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και «η ελληνοκυπριακή θα πρέπει να δείξει ευελιξία σε ορισμένα θέματα με στόχο να επιτευχθούν αποτελέσματα». «Προστατεύοντας τα δικαιώματα μας και δείχνοντας ορισμένη ευελιξία, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία», ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ανέφερε στη συνέχεια πως για την πορεία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων θα ενημερώνονται κοινωνικοί κύκλοι και  υπενθύμισε πως ακαδημαϊκοί συμμετέχουν σε διαφορετικές ομάδες εργασίας των διαπραγματεύσεων. Είπε πως θα επισκεφθεί κι άλλα πανεπιστήμια για ανταλλαγή απόψεων. Σήμερα ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου θα ενημερώσει τα κόμματα των κατεχομένων για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: