Ασκήσεις επιπολαιότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο




Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ – www.ethnos.gr

Τελικά εκείνο που δεν θα πάψει να μ’ εντυπωσιάζει κάθε τόσο είναι η επιπολαιότητα με την οποία ενεργούμε ακόμη και στα σοβαρότερα θέματα. Κινούμαστε με την ψευδαίσθηση ότι κάποιες καταστάσεις που ίσως και να διαμορφώθηκαν συγκυριακά είναι δυνατό να προσλάβουν διαρκέστερο, ει δυνατόν, και μόνιμο χαρακτήρα. Και μετά έρχεται η απογοήτευση.

Αναφέρομαι στο εγχείρημα των Αλαφούζου και Σαββίδη να συνυπάρξουν οπαδοί των ομάδων τους. Δεν ήταν αβάσιμη η αισιοδοξία τους μετά την εξέλιξη του τελικού για το Κύπελλο. Και δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που τη συμμερίζονταν – μεταξύ των οποίων και ο γράφων. Αλλο τώρα αν μετά την αποτυχία του εγχειρήματος έχουν ξεφυτρώσει σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή όλοι εκείνοι που το περίμεναν, το προέβλεπαν, δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία ότι θα συμβεί, αλλά είχαν? παραλείψει να το δηλώσουν. Ποτέ δεν έλειψαν σ’ αυτόν τον τόπο οι εκ των υστέρων προφήτες.

Οπως δεν έχει λείψει και η επιπολαιότητα που λέγαμε στην αρχή. Διότι κάποια μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί. Και θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί. Τριακόσια άτομα ήταν όλα κι όλα που θα συνόδευαν την ομάδα του ΠΑΟΚ. Τόσο δύσκολο ήταν να επιλεγούν κάποιοι που να συγκέντρωναν τις προϋποθέσεις μιας σοβαρής και στοιχειωδώς κόσμιας παρουσίας και συμπεριφοράς; Ή μήπως δεν διαθέτει τόσους με τις ανάλογες ιδιότητες το «οπαδολόγιο» των Θεσσαλονικέων;

Κι από την άλλη πλευρά δεν θα έπρεπε οι γηπεδούχοι να είχαν φροντίσει ώστε οι Αθηναίοι που θα βρίσκονταν επί ένα δίωρο σε απόσταση βολής από τους φιλοξενούμενους να είχαν προειδοποιηθεί (και φυσικά να είχαν επιλεγεί ειδικά) ότι θα έπρεπε ν’ αποφύγουν τα αντίποινα σε περίπτωση που κάποιοι ανεγκέφαλοι έσπαγαν την εκεχειρία ή εκδηλωνόταν -γιατί όχι;- και κάποια προβοκάτσια;

Ισως κάποιοι θεωρήσουν υπερβολικές τις ιδέες μου. Και δεν αποκλείεται και να είναι. Αλλά αν ένας σύλλογος που αριθμεί χιλιάδες οργανωμένους οπαδούς δεν είναι σε θέση να βρει μερικές εκατοντάδες που θα συμμερισθούν την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η ομάδα τους και θα δεχτούν να τη στηρίξουν, τότε τι τους θέλει και για ποιες δουλειές τους χρειάζεται; (Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

E-mail: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: