Παράλληλοι μηχανισμοί για ΜΟΕ: Οι ΗΠΑ θέλουν από κοινού εμπλοκή με την Ε.Ε. στο Κυπριακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Παρά τις δημόσιες αισιόδοξες τοποθετήσεις τους, οι Αμερικανοί φαίνεται να ανησυχούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και σπεύδουν να στηρίξουν με διάφορους τρόπους τη διαδικασία. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν η διαδικασία να βαλτώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις επαφές του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν προκύπτει πως ευνοούν τη δημιουργία μηχανισμών που θα ενισχύουν τη διαδικασία και να αποτρέπουν είτε τη στασιμότητα είτε και το αδιέξοδο.

Οι μηχανισμοί αυτοί αφορούν μια παράλληλη συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα συζητούνται με την αμερικανική στήριξη αλλά και την εμπλοκή της Ε.Ε. Ο Έρικ Ρούμπιν συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και το θέμα της Αμμοχώστου ενώ ζήτησε να ακούσει κι άλλα ΜΟΕ. Όπως για παράδειγμα την πρόταση Έρογλου για αποναρκοθέτηση, την οποία συζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά, μαζί όμως με το θέμα της Αμμοχώστου.

Για το θέμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, οι Αμερικανοί θεωρούν πως ως πρώτο βήμα πρέπει να εισέλθουν εκεί εμπειρογνώμονες για να ετοιμάσουν οικονομικοτεχνική μελέτη, την οποία να χρηματοδοτήσουν από κοινού Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επόμενο βήμα, μετά την ετοιμασία της μελέτης της θα είναι η έναρξη προσφορών από εταιρείες ενώ είναι σαφές η πρακτική που ακολουθείται στο ζήτημα τούτο είναι «βήμα προς βήμα».

Ο κ. Ρούμπιν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε πως «οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν». Όταν ρωτήθηκε πώς οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στα ΜΟΕ,  ο κ. Ρούμπιν είπε ότι «είναι καλά γνωστό ποιες είναι οι προτεραιότητες στις δύο πλευρές και πιστεύω ότι ο στόχος είναι να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των αναγκών και των ελπίδων των δύο πλευρών με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τα οποία θα μπορούν να αρχίσουν να διαφαίνονται πραγματικές πιθανότητες για πρόοδο».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά έχουν υποστηρικτικό ρόλο σημειώνοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ «είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν κάποιοι από τους μηχανισμούς, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε κάποια προγράμματα. Ελπίζουμε να μην είμαστε μόνοι σε αυτό, ελπίζουμε ότι η ΕΕ και άλλοι θα κάνουν το ίδιο, όμως, είμαστε πολύ έντονα δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει αυτό πραγματικότητα». Μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Ρούμπιν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία θέτοντας χρονοδιάγραμμα. Ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ είπε ότι η δομή, ο χρόνος και όλα αυτά είναι κάτι που αφορά τους ηγέτες και τις δύο κοινότητες. Οι ΗΠΑ, συνέχισε, πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ταχεία πρόοδο τώρα και ότι«αυτή είναι η χρονιά κατά την οποία θα είναι πιθανόν να κινηθούμε γρήγορα. Αυτό είναι που στηρίζουμε. Δεν αφορά εμάς να πούμε εάν πρέπει να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ή οτιδήποτε άλλο, οι πλευρές πρέπει να έχουν άποψη γι’ αυτό».

ΜΟΝΤΕΛΟ Η ΚΥΠΡΟΣ

Ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, ρωτήθηκε χθες εάν θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ουκρανία κάνει πιο επείγουσα μια λύση στην Κύπρο. Ο  κ. Ρούμπιν χαρακτήρισε την κατάσταση εκεί πολύ ανησυχητική, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο όσον αφορά τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων, της ειρήνης και της σταθερότητας. 

 «Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό που η Κύπρος προσφέρει τώρα στον κόσμο είναι ένα θετικό όραμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συμφιλίωση, μέσω διαπραγμάτευσης, μέσω συμβιβασμού με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον».  “Νομίζω ότι η Κύπρος μπορεί να είναι αυτό το μοντέλο και αυτό το όραμα συμμερίζομαι”, είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: