Μαθητές από ομογενειακά σχολεία της Νέας Υόρκης στην Πόλη




Του Αριστείδη  Βικέτου

Για πρώτη φορά φέτος μαθητές ομογενειακών σχολείων (Αγίου Δημητρίου Αστόριας και Γουίλιαμς Σπυρόπουλου του Αγίου Νικολάου) μεταβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν μέρος στο συνέδριο: «Γιώργος Σεφέρης από την Σμύρνη στην Πόλη». Το συνέδριο συνδιοργανώνουν διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης  και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης.

Την έναρξη των εργασιών  του συνεδρίου , το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 23 Μαρτίου, θα κηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Την πρώτη  ομιλία του συνεδρίου με θέμα «Ο Γ. Σεφέρης όπως τον γνώρισα» θα κάνει η Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη, η οποία και παραχώρησε για το συνέδριο τα αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή (το χαρακτηριστικό καπέλο του, το μπαστούνι του και τις πίπες του).

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί ,  δημοσιογράφοι και μαθητές και εκπαιδευτικοί από  15 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο,  Πόλη, Κύπρο  και για πρώτη φορά φέτος από την Ομογένεια της Αμερικής.

Από την Κύπρο συμμετέχει και φέτος το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Επίσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Γεωργής, θα μιλήσει για την διπλωματική παρουσία του Σεφέρη στην Τουρκία. Η κυπριακή συμμετοχή στο συνέδριο συμπληρώνεται από τον βραβευμένο ποιητή, Κούλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος με άλλες προσωπικότητες θα διαβάσει ποιήματα του Σεφέρη.

Οι  θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι: Ο Ίωνας ποιητής, Η «αίσθηση της Ιστορίας» στην ποίηση του Γ. Σεφέρη, Μυθιστόρημα του Γ. Σεφέρη, Παρελθόν και παρόν στον Γ. Σεφέρη, Μύθοι και μορφές στην ποίηση του Γ. Σεφέρη, Γ. Σεφέρης: Γλώσσα και σάτιρα, Μορφή και περιεχόμενο στην ποίηση του Σεφέρη, Από το Ημερολόγιο Καταστρώματος, Β΄ στο Ημερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄, Ο Σεφέρης ως μεταφρασεολόγος και μεταφραστής, Ο ποιητικός λόγος του Σεφέρη και οι νέοι σήμερα, Η μελοποιημένη ποίηση του Σεφέρη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων από ποιητές, ηθοποιούς, μαθητές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε τόπους που επισκεπτόταν ο Σεφέρης στα ταξίδια του στην Πόλη (Μονή της Χώρας, Μονή Παντοκράτορος, Ρούμελη Χισάρ) και συζητήσεις εν πλω στον Βόσπορο και την Προποντίδα με θέμα «Διάλογος για την ποίηση του Γ. Σεφέρη», στην οποία θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων και ο κορυφαίος νεοελληνιστής καθηγητής της Οξφόρδης Peter Mackridge και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.

SEFERHS02-17MARCH2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: