Επίτροπο για τον προϋπολογισμό απαιτεί ο Σόιμπλε




Σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMES, ο Γερμανός υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble επιθυμεί την τάχιστη τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κοινή διοίκηση της ευρωζώνης υπό την εποπτεία ενός επικεφαλής για τον προϋπολογισμό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο («Schäuble Revives Push for Eurozone Integration»).

Σε ομιλία του στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ έκανε λόγο για αλλαγή των συνθηκών που θα επιτρέψει τον διορισμό ενός ‘Επιτρόπου για τον Προϋπολογισμό’, που θα νομιμοποιείται να κάνει χρήση κοινών πιστώσεων και να απορρίπτει τα εθνικά δημοσιονομικά σχέδια, αν δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες. Πρότεινε οι σχετικές διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές τον Μάιο.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα συνενώσουν την ευρωζώνη, θα πρέπει, κατά την άποψή του, να συνοδεύονται από μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι χώρες εκτός ευρωζώνης δεν αποκλείονται συστηματικά. Πρόκειται για ενίσχυση των απόψεων του Βερολίνου, ότι η ανάκαμψη της εύθραυστης οικονομίας της ευρωζώνης θα προέλθει από τη δημιουργία ισχυρών θεσμών, που θα είναι ανθεκτικοί σε μελλοντικές αναταράξεις.

Ο κος Schäuble επιθυμεί την δημιουργία μιας θεσμικής αρχιτεκτονικής για μια κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και μια Βουλή, ένα ΥΠΟΙΚ και έναν προϋπολογισμό που θα στηρίζουν τις χώρες σε κρίση και θα ενθαρρύνουν  τις μεταρρυθμίσεις. Η ανανεωμένη όρεξη της Γερμανίας για τροποποίηση των συνθηκών θα επιφέρει κλυδωνισμούς σε κάποια κ-μ, που φοβούνται ότι η κεντρική διαχείριση του προϋπολογισμού θα πυροδοτήσει μια σειρά δημοψηφισμάτων, που δεν θα μπορούν να κερδηθούν.

Ενδεχόμενη νίκη των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων το Μάιο θα υπονομεύσει τα υπόλοιπα κόμματα στην προσπάθεια τους να οικοδομήσουν πολιτική συναίνεση για την ενίσχυση της ευρωζώνης (γίνεται αναφορά στην εκλογική νίκη του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και στην κατάσταση στην Ουκρανία). Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε στην Handelsblatt την εμπιστοσύνη του στην ώθηση που δίνουν οι κρίσεις στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και υποτίμησε τη δύναμη των ακροδεξιών κομμάτων.

http://www.ft.com/cms/s/0/5127f484-b5d2-11e3-b40e-00144feabdc0.html

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

Στην προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων για την διευκόλυνση της χρηματοδότησης μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση επενδύσεων στις υποδομές προβαίνουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES («Brussels Reforms Target Lending to Erope’s Credit-Starved SMEs»).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να λάβει αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση της θνησιγενούς αγοράς τιτλοποιήσεων και της δυνατότητας των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία, καθώς και της λειτουργίας του τομέα χρηματοδότησης μέσω διαδικτύου.

Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν στην επόμενη πενταετία προκειμένου να επιταχυνθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη. Κατά τον Michel Barnier, «η Ευρώπη έχει μακροπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες προκειμένου να χρηματοδοτήσει την βιώσιμη ανάπτυξη. Το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πρέπει να ανακτήσει και να αυξήσει την δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Αφορά σε τράπεζες αλλά και θεσμικούς επενδυτές όπως ασφαλιστές και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Χρειάζεται επίσης να διαφοροποιήσουμε τις πηγές στην Ευρώπη και να βελτιώσουμε την πρόσβαση των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας στη χρηματοδότηση». Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης και ειδικότερα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία έχουν απολέσει τη γραμμή πίστωσης από την αρχή της κρίσης, καθώς πληρώνουν μεγαλύτερα επιτόκια από τους γερμανούς ανταγωνιστές τους.

Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σωματείου Μικρο-μεσαίων Επιχειρήσεων, Peter Faross πάντως, αν και χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής, εξέφρασε ανησυχίες για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν επαρκεί να εστιάσει σε ορισμένες ταχεία εξελισσόμενες ‘start-ups’.  Πρέπει να αντιδράσει στην έλλειψη πιστώσεων από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια μικρομεσαίοι».

http://www.ft.com/cms/s/0/923702de-b5a6-11e3-81cb-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: