Επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και ρίσκο για Alpha Bank και Πειραιώς




Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρείται για την αγορά μετοχών της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, συνολικού ύψους 3 δις ευρώ, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους, σύμφωνα με ανταπόκριση των Ruth David (Λονδίνο), Nikos Chrysoloras (Αθήνα) και Elisa Martinuzzi (Μιλάνο) στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece’s Alpha, Piraeus Banks Start Sale to Boost Capital». Αντίθετα, η εφημερίδα Financial Times συστήνει προσοχή.

Η τιμή της μετοχής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank, κυμαίνεται στα 0,65 ευρώ, ενώ η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος, κυμαίνεται μεταξύ του 1,60 και 1,75 ευρώ. Η ζήτηση για τις μετοχές, σύμφωνα με τα εν λόγω πρόσωπα, είναι μεγάλη.

Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αντλήσει κεφάλαια ύψους 1,75 δις ευρώ, ενώ η Alpha Bank 1,2 δις ευρώ. Όπως επισημαίνει η Μαρία Κανελλοπούλου, αναλύτρια χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Euroxx Securities, οι πωλήσεις μετοχών λειτουργούν ως «ψήφος εμπιστοσύνης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» προσθέτοντας ότι «έχει σημειωθεί σημαντικότατη πρόοδος, ειδικά από τις δύο αυτές τράπεζες».

Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα καθώς η χώρα αναδύεται από την κρίση. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, μετά την εξαετή ύφεση και την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, που άφησε έναν όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέρχονται στα 6,38 δις ευρώ.

http://www.bloomberg.com/news/2014-03-25/greece-s-alpha-piraeus-banks-start-sale-to-boost-capital.html

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Προσοχή στους επενδυτές, όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, συστήνει σύντομο δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES («Greek Banks: Canaries, Coal Mines»). Τα hedge funds που αγόρασαν ομόλογά τους, όταν ανακεφαλαιοποιήθηκαν πέρυσι, (το δημοσίευμα αναφέρεται στις Alpha, Πειραιώς, Εθνική) παρομοιάζονται με καναρίνια που επιχειρούν σε ακόμη επικίνδυνα ορυχεία, αν και η ελληνική οικονομία κατά το ΔΝΤ θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το τρέχον έτος και τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών θα αυξάνονται κατά 1/10 από εφέτος και έως το 2018 κατά την Deutsche Bank. Το ρίσκο που επιμένει αφορά στα επισφαλή δάνεια και τα τεστ που διεξάγει η ΕΚΤ.

http://www.ft.com/cms/s/3/2125c8be-b34e-11e3-b891-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: