Εκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Μητσόπουλο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε απόψε έκακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο αναφορικά με  το θέμα απόδοσης τιμών προς τον εκλιπόντα Υπουργό Αμυνας Τάσο  Μητσόπουλο. Κατά την έναρξη της συνεδρίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εκλιπόντος, ενώ στη θέση του Υπουργού Αμυνας τοποθετήθηκε η φωτογραφία του Τάσου Μητσόπουλου και ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε τα ακόλουθα στους δημοσιογράφους:

“Το Συμβούλιο, αφού εξέφρασε  τη βαθύτατη θλίψη του για την αδόκητη απώλεια του Υπουργού Άμυνας Τάσου  Μητσόπουλου, ενός εξαίρετου πολιτικού και σπάνιου ανθρώπου, αποφάσισε,  σε ένδειξη της βαθιάς εκτίμησης του προς τον εκλιπόντα, τα ακόλουθα:  

α). Την κήρυξη τριήμερου πένθους από αύριο Κυριακή μέχρι την προσεχή Τρίτη, στη διάρκεια του οποίου θα αναρτηθεί μεσίστια η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα στρατόπεδα και τις Κρατικές Υπηρεσίες.

β). Κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους, όλες οι επίσημες εκδηλώσεις θα αναβληθούν, καθώς και η συμμετοχή των μελών της Κυβέρνησης και των αξιωματούχων του Κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις. Οι Δοξολογίες και οι Παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν ως είχαν προγραμματιστεί. Είναι και τιμή προς τον εκλιπόντα.

γ). Την Κυριακή, 23 Μαρτίου μέχρι και τη Δευτέρα, 24 Μαρτίου θα ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Υπουργείο Άμυνας. Τη Δευτέρα, 24 Μαρτίου θα ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Αθήνα και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες. Ο Τάσος Μητσόπουλος δεν ήταν απλώς Κύπριος πολιτικός.

ε). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων, την Κυριακή, 23 Μαρτίου, στις 10.30 π.μ.

στ). Η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού, στη Λάρνακα, τη Δευτέρα, στις 12:00 μ. 

ζ). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα παραστούν στην κηδεία.

η). Όσα από τα μέλη της Δημόσιας Υπηρεσίας, του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία, θα μπορούν να το πράξουν.

θ). Τον εκλιπόντα θα αποχαιρετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Αριστείδης Βικέτος έγραψε:

Το υπουργικό συμβούλιο συνήλθε απόψε σε έκτακτη συνεδρία υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη και αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία θα τιμήσει και θα αποχαιρετήσει τον υπουργό Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος πέθανε σήμερα, έπειτα από εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία.

Η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, από την εκκλησία Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, προϊσταμένου του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης την κήρυξη τριήμερου πένθους από αύριο μέχρι την Τρίτη, στη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος και οι υπουργοί θα απέχουν από όλες τις προγραμματισθείσες εκδηλώσεις, με εξαίρεση τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, που θα είναι και οι μόνες δημόσιες εκδηλώσεις που θα γίνουν, σε ένδειξη τιμής προς τον Τάσο Μητσόπουλο.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων αύριο και μεθαύριο, το οποίο ο Πρόεδρος και οι υπουργοί θα υπογράψουν αύριο. Βιβλία συλλυπητηρίων θα ανοιχθούν επίσης στις πρεσβείες της Κύπρου στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέθεσε τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας στον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, μέχρι τον διορισμό νέου υπουργού.

Τριήμερο πένθος και από τον ΔΗΣΥ

Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα, αποφάσισε τριήμερο πένθος στη μνήμη του Τάσου Μητσόπουλου. Αποφάσισε επίσης:

– Καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου πένθους οι σημαίες στα κεντρικά, τοπικά και επαρχιακά γραφεία του Κόμματος να κυματίζουν μεσίστιες.

– Στην κηδεία του Τάσου Μητσόπουλου να παραστεί σύσσωμο το Εκτελεστικό Γραφείο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Γραφείου του Κόμματος.

– Την ημέρα της κηδείας όλα τα γραφεία του ΔΗΣΥ θα παραμείνουν κλειστά.

– Στη διάρκεια του τριήμερου πένθους θα ανασταλούν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δράσεις του ΔΗΣΥ.

– Να ανοιχθεί από αύριο ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων στη μνήμη του Τάσου Μητσόπουλου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΔΗΣΥ.

– Να προγραμματίσει περαιτέρω ενέργειες στη μνήμη του, τις οποίες και θα ανακοινώσει σύντομα.

Στο μεταξύ, οι γειτονικοί δήμοι Λάρνακας και Αραδίππου ακύρωσαν όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, λόγω του αδόκητου χαμού του Τάσου Μητσόπουλου.

Ο δήμος Αραδίππου, του οποίου ο αείμνηστος Μητσόπουλος ήταν δημότης εδώ και 15 χρόνια, κήρυξε σαρανταήμερο πένθος.

Ο δήμος Λάρνακας αποφάσισε να δώσει το όνομα του Τάσου Μητσόπουλου σε ένα σχολείο και σε έναν δρόμο στη μνήμη του.

ΠΗΓΗ: Επίσημη ανακοίνωση Χρήστου Στυλιανίδη, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ΑΡ. ΒΙΚΕΤΟΣ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal