Ενας ακόμη πονοκέφαλος για τους νονούς: Σημαντική αύξηση αναμένεται στις τιμές των πασχαλινών αυγών λόγω της εκτόξευσης της τιμής της σοκολάτας [γράφημα]

File Photo: Σοκολατένια αβγά διακοσμημένα με φιγούρες που μοιάζουν να έχουν “ξεπηδήσει” από τα παιδικά παραμύθια, κουνέλια και αρνάκια περίτεχνα σμιλεμένα με ζαχαρόπαστα από την ζαχαροτέχνη Κατερίνα Τιχάκοβα στο εργαστήριό της, στη Θεσσαλονίκη στις 9/4/ 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως αναμένεται να πληρώσουν οι πολίτες σε όλον τον κόσμο για τα παραδοσιακά πασχαλινά αυγά, στο πλαίσιο των εορτασμών της Αναστάσης.

Η Βρετανία, λόγω του Καθολικού Πάσχα που γιορτάζει σήμερα, είδε νωρίτερα τις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης στις τιμές του κακάου εξαιτίας της κληματικής κρίσης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Guardian.

Η χώρα εκτιμάται ότι καταναλώνει περίπου 80 εκατ. σοκολατένια αυγά κάθε χρόνο και φέτος, με τις τιμές της σοκολάτας να έχουν εκτοξευτει άνω του 12,6%, είδε σημαντική αύξηση στα πασχαλινά έξοδά της.

Οι τιμές του κακάο άρχισαν να αυξάνονται το 2023, λόγω των φόβων για έλλειμμα στην προσφορά, όμως το ράλι τους επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

Η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της προσφοράς από τη Δυτική Αφρική, κύρια παραγωγό του κακάο παγκοσμίως, εκτίναξε τις τιμές στα υψηλότερα ιστορικά τους από το 2023. Έκτοτε, τα ρεκόρ διαδέχονται το ένα το άλλο.

Την περασμένη εβδομάδα, το συμβόλαιο κακάο για παράδοση τον Μάιο με τις περισσότερες συναλλαγές στη Νέα Υόρκη διαπραγματευόταν γύρω στις 19.10 ώρα Ελλάδας στα 9.666 δολάρια, αφότου υπερέβη ήδη το όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο κατά την έναρξη της συνεδρίασης στην Ευρώπη, ενώ μόλις πριν ένα μήνα η τιμή ήταν στα 5.800 δολάρια.

Αυτό το ράλι των τιμών εξηγείται από έναν συνδυασμό παραγόντων, ιδίως την έλλειψη κακάο από τη Δυτική Αφρική.

Γράφημα του Guardian που δείχνει την αύξηση των τιμών του κακάο Πηγή photo: Guardian

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα είναι μακράν οι κυριότεροι παραγωγοί παγκοσμίως κόκκων κακάο. Οι δυο τους προμηθεύουν σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής για τη συγκομιδή του 2022-2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο.

Τέλος, «η κλιμάκωση του κόστους των παρασιτοκτόνων και των λιπασμάτων επέβαλε οικονομικούς περιορισμούς στους αγρότες, που δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση των καλλιεργειών», συμπλήρωσε ο Όλε Χάνσεν.

«Η σοκολάτα είναι το νέο προϊόν πολυτελείας, (…) και εμείς αναμένουμε ότι οι τιμές των ζαχαρωδών λιχουδιών να αυξηθούν ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης αύξησης των τιμών», επισημαίνει η αναλύτρια Κάθλιν Μπρουκς.

Η επιστροφή των μεγάλων διεθνών επενδυτών εκτινάσσει τον χρηματιστηριακό τζίρο σε υψηλά 15 ετών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: