Bloomberg: Ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Ερντογάν




Το πρακτορείο BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Turkey’s Facebook Status: Embattled» αναφέρεται στον αυξανόμενο αυταρχισμό του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί τώρα να απαγορεύσει τα ιδιαιτέρως δημοφιλή στην Τουρκία ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Υou Τube, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανακόψει την διάδοση της πληροφόρησης σχετικά με τα κρούσματα διαφθοράς που απειλούν την κυβέρνησή του.

Ο κ. Ερντογάν ποντάρει σε μια ισχυρή στήριξη στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, στα τέλη του μήνα, για να δικαιολογήσει την περαιτέρω επέκταση των αυταρχικών του πολιτικών, υποστηρίζει το κύριο άρθρο. Το επόμενο βήμα είναι η καταστολή του You Tube και του Facebook, ώστε να μην μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να ενημερώνονται για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί και αφορούν σε περιπτώσεις διαφθοράς της κυβέρνησής του.

Πρόκειται για μια άμεση επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου και ιδιαιτέρως επιβλαβής για μια χώρα, όπου έχουν τεράστια διείσδυση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με 19 εκ. χρήστες στο Facebook, τον ίδιο αριθμό με τη Γερμανία.

Αυτό που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι ότι θα αποδειχτούν λανθασμένες οι προβλέψεις του Ερντογάν σχετικά με τις εκλογές. Μια μειωμένη στήριξη των ψηφοφόρων θα προοιώνιζε θετικές εξελίξεις για το μέλλον της χώρας όπως και για το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο  προσέφερε πολλά στην βελτίωση της τουρκικής δημοκρατίας από το 2002, όταν ανέλαβε την εξουσία. Σήμερα το μόνο που κάνει ο κ. Ερντογάν είναι να υπονομεύει την κληρονομιά του ΑΚΡ και την αποστολή που είχε να ενισχύσει τα συντηρητικά θρησκευόμενα στοιχεία, πολιτικά και οικονομικά, μετά από δεκαετίες καταπίεσης. Τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του κόμματος οφείλουν να βρουν το θάρρος, είτε να τον πείσουν για αλλαγή της στρατηγικής, είτε να τον αντικαταστήσουν.

Τα ξεσπάσματα του Ερντογάν κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν σαφή την απειλή για την ανάπτυξη των πολιτικών ελευθεριών και μιας σύγχρονης οικονομίας στην Τουρκία. Το ΑΚΡ συνεχίζει ωστόσο να περιλαμβάνει στους κόλπους του μερικές από τις πιο ικανές πολιτικές προσωπικότητες της χώρας. Εάν αυτοί δεν αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τον αυταρχισμό του Ερντογάν, ακόμη ίσως και με μια διάσπαση του κόμματος, τότε θα τους καταστρέψει.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-03-11/turkey-s-facebook-status-embattled

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: