Θαύμα! Άλλαξε ξαφνικά το κλίμα: Η διαχείριση του Κυπριακού και τα Γιούρογκρουπ




Του Κώστα Βενιζέλου

Η παράσταση είχε ως πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς και κομπάρσους τους εν Λευκωσία μαθητευόμενους μάγους. Η Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτώρια Νούλαντ, ήλθε στην Κύπρο για να ευλογήσει όσα παρασκηνιακά έπραττε τις τελευταίες ημέρες ο πρέσβης της χώρας της και πήρε μαζί της «μια επιτυχία».

Κι όλα αυτά μερικά 24ωρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα….γλωσσικά σαρδάμ του Μπαν Κι Μουν. Όταν έλεγε προφανώς ο υπουργός Εξωτερικών ότι δεν είναι κατάλληλο το κλίμα για συνομιλίες και έστελνε το μήνυμα τούτο ονομαστικά στον Αμερικανό ΥΠΕΞ και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, προφανώς αναφερόταν σε άλλο πρόβλημα, σε άλλη χώρα.

Το επιχείρημα ότι «θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία κάποια στιγμή» και τούτο πρέπει ούτως ή άλλως να γίνει, είναι επιδερμικό καθώς ο χρόνος επιλέγεται, ώστε να διασφαλιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό και η επιτυχία του εγχειρήματος. Τα όσα λέγονταν από τους κυβερνώντες τους τελευταίους πέντε μήνες δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα πράττουν σήμερα. Ειδικά γιατί με το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος δεν διασφαλίζονται τα όσα έθεσαν ως κόκκινη γραμμή. Η ιστορία με τη μια κυριαρχία αναιρείται μερικές γραμμές μετά που διατυπώνεται κι αυτό δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να το καταλάβει κανείς.

Η διαχείριση του Κυπριακού μοιάζει με αυτή με τα Γιούρογκρουπ του περασμένου Μαρτίου. Πολλά και με έντονη φωνή «δεσμεύομαι» και μετά η πανωλεθρία. Αυτή η κυβέρνηση, για να μην προσωποποιούμε το θέμα και να ταυτίζουμε τη διαχείριση μόνο με τον Πρόεδρο, έστησε ένα ολόκληρο σκηνικό θέτοντας πολλές προϋποθέσεις για να αρχίσει η διαδικασία. Έχει ειπωθεί πολλές φορές πως «δεν θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε ναυάγιο», εξηγώντας πως αυτό θα σημαίνει διχοτόμηση. Τι άλλαξε; Μήπως η Τουρκία αποφάσισε να λύσει το Κυπριακό και ο Έρογλου «είδε το φως το αληθινό»;

Οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν. Θα πρέπει να διασφαλιστεί, όμως, ότι ακόμη και να αποτύχουν δεν θα μας μείνει η διχοτόμηση. Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος χαρακτηρίζεται από «εποικοδομητική ασάφεια» σε πολλές πρόνοιες, κυρίως αυτές που προτάχθηκαν ως σημαντικότερες. Και στη διπλωματία αυτό που ισχύει είναι πως οι «εποικοδομητικές ασάφειες» χρυσώνουν προσωρινά το χάπι για τους αδύνατους και στη συνέχεια την ερμηνεία τη δίνει ο ισχυρός.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ανακοινωθέν και η διαχείριση που γίνεται στο Κυπριακό φαίνεται ότι θα φέρει εσωτερικές ανακατατάξεις. Το ΔΗΚΟ θα φύγει από την κυβέρνηση και το ερώτημα είναι τι θα πράξει το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο θα συμπήξει και εκλογική συνεργασία με τον ΔΗΣΥ. Ήδη, πάντως,  ακούγονται φωνές από τους οπαδούς της όποιας λύσης ότι αν φύγουν «θα καθαρίσει το τοπίο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: