New York Times: Σοβαρές οι ενδεχόμενες επιπτώσεις από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας




Ως προς τη σημαντική υποτίμηση της τουρκικής λίρας, οι Jack Ewing και Sebnem Arsu σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Turkey Struggles to Protect Its Lira», επισημαίνουν ότι το εθνικό νόμισμα της γείτονος έχει χάσει περίπου το 1/3 της αξίας του σε σχέση με το δολάριο.

Αυτό συνέβη από τη στιγμή που η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε τις εικασίες για περικοπές στο πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής τόνωσης, ωθώντας τους επενδυτές να μεταφέρουν τα χρήματά τους από ριψοκίνδυνες αναδυόμενες αγορές στις ΗΠΑ, ενόψει υψηλότερων επιτοκίων.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας έχει θέσει σε κίνδυνο την τουρκική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συναλλαγές και τα δάνεια σε δολάρια και ευρώ για την καθημερινή επιβίωση των επιχειρήσεών της.

Παράλληλα, η υποτίμηση της λίρας στην Τουρκία προκάλεσε φόβους για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση στην άκρη της Ευρώπης, ενώ την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης ‘Standard & Poor’s’ υποβάθμισε την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Τουρκίας από «σταθερή» σε «αρνητική».

Οι ανταποκριτές προβάλλουν επίσης τις σοβαρές επιπτώσεις μιας περαιτέρω υποτίμησης της τουρκικής λίρας, δεδομένου ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ, τουρκικές εταιρείες έχουν δανειστεί ποσά ύψους $130 δις σε ξένο συνάλλαγμα, μια προοπτική που θα δυσχεράνει ιδιαίτερα τις δυνατότητες αποπληρωμής των δανείων αυτών και θα αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους χρεοκοπίας τους.

http://www.nytimes.com/2014/02/10/business/international/turkey-struggles-to-protect-its-lira.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: