Ξεκλειδώνοντας» την επιτυχία… Ας γίνουμε οδηγοί της ζωής μας και όχι απλά οι επιβάτες της




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

«Η μέθοδος για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο ή ένα έθνος είναι να σταματήσεις τα όνειρα του». Αυτή τη μέθοδο ακολούθησαν και ακολουθούν οι κυβερνήσεις της χώρα μας.  Αιχμαλώτισαν και αιχμαλωτίζουν τα όνειρα μας, κάτω από τα δεσμά της τρόικας. Με τη διαφορά, του είμαστε ακόμα ζωντανοί, τόσο εμείς όσο και το μέλλον  μας.

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι. Ναι ακούγεται δύσκολο, αλλά από τη στιγμή που το ονειρευτήκαμε, μπορούμε και να το πραγματοποιήσουμε. Σήμερα, παρέα με την Χριστίνα Σταματάκη, προσωπική μου φίλη και σύμβουλο NLP Coaching σας παραθέτουμε τα κλειδιά της επιτυχίας, για την πραγμάτωση του στόχου μας ή των στόχων μας…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι, τι σημαίνει NLP Coaching (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός); Είναι μια στάση απέναντι στην ζωή και μια τεχνογνωσία που μας ενδυναμώνει με τα απαραίτητα εργαλεία (στρατηγικές και τεχνικές) και αναδεικνύει τις ικανότητες μας προκειμένου να αλλάξουμε πτυχές της ζωής μας. Να αναγνωρίσουμε, τα εμπόδια, που οι ίδιοι βάζουμε στην πραγματοποίηση των στόχων μας. Όλοι έχουμε δικαίωμα στο «Ευ-ζην», στο όποιο εμείς πιστεύουμε ότι μας αξίζει. Και όλα είναι δυνατά, αν ο τρόπος της σκέψης και η στάση μας απέναντι στα θέματα που μας απασχολούν, μπορούν να υποστηρίξουν την επιτυχία μας. Όταν αλλάζουμε στάση απέναντι στις καταστάσεις, αλλάζουμε και ζωή.

Το παρελθόν, δεν είναι ανάγκη να παγιδεύει και να στοιχειώνει το μέλλον μας. Κάθε αποτυχία ή λάθος, μας διδάσκει παράλληλα πώς θα πετύχουμε το καλύτερο από ‘δω και πέρα. Μπορούμε κάλλιστα να γίνουμε εμείς πλέον οδηγοί της ζωής μας και όχι να είμαστε απλώς οι επιβάτες της.

Το NLP, «σκανάρει» τους τομείς της ζωής μας.. (επαγγελματικό, οικογενειακό, προσωπικό) και εντοπίζει τα σημεία εκείνα που αποτελούν «φρένο», στην εξέλιξη μας. Οι επαναλαμβανόμενοι τρόποι διαχείρισης, που οδηγούν στο ίδιο αποτυχημένο αποτέλεσμα, μας δείχνουν ότι οι δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, είναι πάντα παρούσες και κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτές. Οι πεποιθήσεις αυτές μπορεί να αποτελούν την κυριότερη πηγή ανατροφοδότησης της αποτυχίας μας. Συχνά, οι δυνατότητες και τα ταλέντα μας, υπάρχουν ανενεργά μέσα μας, καταπλακωμένα, από πεποιθήσεις, που οδηγούν σε νοοτροπίες και οι νοοτροπίες σε εφαρμοσμένες πρακτικές, στην καθημερινότητά μας. Με την τροποποίηση τους ασχολείται με επιτυχία ο NLP… Έχοντας ρυθμίσει ένα τόσο βασικό θέμα, μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να προχωρήσουμε ελεύθεροι από δεσμεύσεις-παγίδες, στην επίτευξη του στόχου μας. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο τρόπος, που επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας κάποια πράγματα, καθορίζονται από τις πεποιθήσεις μας, τις αξίες και τις αναμνήσεις μας. Αυξάνοντας την αυτο- πεποίθησή μας και ζώντας σύμφωνα με το προσωπικό σύστημα αξιών μας, αρχίζουμε να παρατηρούμε σταδιακά αλλαγές στον τρόπο που δρούμε και αντιδρούμε αλλά και στον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι.

Επίσης, ο τρόπος που στοχειοθετούμε και τα βήματα, που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για την επίτευξή του, είναι ένας βασικός τομέας, που ο NLP έχει να μας δώσει μεγάλη βοήθεια. Ο στόχος πρέπει να είναι εφικτός, να εξαρτάται στο μεγαλύτερο μέρος του από εμάς τους ίδιους, να είναι μετρήσιμος και χωρίς οικολογικές συνέπειες. Ως οικολογική συνέπεια ορίζουμε την εξέταση της επίτευξης του στόχου με τρόπο που να μην βλάπτει εμάς τους ίδιους, ή το οικείο ή εργασιακό περιβάλλον μας. Επίσης πρέπει να είναι συμβατός, με τις αρχές ζωής, που ο κάθε ένας μας έχει και πορεύεται.

Στο ΝLP υπάρχει μόνον ευκαιρία για ανάδραση. Σκεφτείτε τον Έντισον και τις εκατοντάδες αποτυχημένες προσπάθειές του μέχρι να φτάσει να μας χαρίσει την ηλεκτρική λάμπα. Ο ίδιος πίστευε ότι κάθε δοκιμή ήταν ένας τρόπος να μάθει τι δεν έπρεπε να κάνει για να φτιάξει μια λάμπα.

Σκεφτείτε κάτι στο οποίο έχετε αποτύχει και ρωτήστε τον εαυτό σας.

– Τι θέλω ακριβώς να πετύχω;

– Ο στόχος μου είναι θετικά διατυπωμένος;

– Έχω τους απαιτούμενους πόρους για την πραγματοποίηση;

– Έχω ορίσει τουλάχιστον το πρώτο βήμα μου προς την επιτυχία;

– Γνωρίζω το πού, το πώς, και με ποιόν θέλω να πετύχω τον στόχο;

– Τι έχω πετύχει μέχρι τώρα;

– Πώς αντέδρασαν οι άλλοι;

– Τι μαθήματα πήρα;

– Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω υπέρ μου τα μαθήματα αυτά;

– Πώς θα καταλάβω ότι πέτυχα;

Σκεφτόμενοι τους πόρους μας είναι καλό να γνωρίζουμε ποιούς έχουμε ήδη, αλλά και ποιούς πρέπει να αποκτήσουμε έτσι ώστε να φτάσουμε εκεί που ονειρευόμαστε.

Επίσης είναι καλό να γνωρίζουμε ποιός είναι ο αληθινός λόγος που θέλουμε να πετύχουμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τι θα χάσουμε και τι θα κερδίσουμε από αυτό. Τι θα συμβεί αν πετύχουμε και τι θα γίνει αν δεν πετύχουμε.

Μετά σηκωθείτε και ξεκινήσετε από την αρχή. Αν αυτό που κάνετε δεν λειτουργεί κάντε κάτι άλλο ή κάπως αλλιώς.

Και πριν προχωρήσουμε στη επόμενη αρχή μας, ας σκεφτούμε πριν δράσουμε:

– Τι αποτελέσματα θέλουμε να πετύχουμε;

– Να μελετήσουμε προηγούμενες επιτυχίες μας και να τις πάρουμε ως πρότυπο

– Να διδαχτούμε από τον τρόπο επιτυχίας κάποιων άλλων ανθρώπων.

Ο δρόμος προς την επιτυχία, ξεκινάει από την απόφασή μας να εξετάσουμε τι θέλουμε. Συχνά, στη ζωή εγκλωβιζόμαστε στη σκέψη, του τι δεν θέλουμε και έτσι καταναλώνουμε πολύ ενέργεια και χρόνο στο να αποφεύγουμε το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, παρά να εργαζόμαστε πάνω στο επιθυμητό.

Ο NLP ασχολείται επίσης με την διαχείριση του χρόνου έτσι ώστε να τον εκμεταλλευόμαστε θετικά και υπέρ μας. Τη διαχείριση του άγχους και την απόκτηση της δεξιότητας να διαχειριζόμαστε κατάλληλα τα προβλήματα που προκύπτουν και να παίρνουμε τις σωστές για εμας αποφάσεις. Κάτι άλλο, πολύ βασικό, επίσης, είναι το να μάθουμε να εκφράζουμε θετικά τις προθέσεις μας, να σκεφτόμαστε με θετικό τρόπο τα θέματά μας και να στρέφουμε ακόμα και την ‘αποτυχία’ μας στο πιο υπέροχο ‘συν’ της ζωής μας.

«Ότι δε συνέβη, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά». Να θυμάσαι πως όταν βρεθείς στην «έρημο» και δεις απέναντι σου τους φοίνικες, το νερό και εσύ είσαι πεσμένος, στην άμμο, λίγα μέτρα πριν, αλλά νοιώθεις, ότι δε μπορείς να σηκωθείς, να προχωρήσεις, να φτάσεις. Είναι ακριβώς, εκεί, που πρέπει να σηκωθείς. Πήγαινε, να πιεις, νερό, μπορείς!!! Τα όνειρα πραγματοποιούνται, αρκεί να το θελήσουμε. Ο χρόνος πάντα υπάρχει. «Έχεις ακριβώς, τον ίδιο αριθμό ωρών, ανά ημέρα, που διέθεταν ο Παστέρ, ο Μιχαήλ Άγγελος, η Μητέρα Τερέζα, ο Λεονάρντο Ντα Βίτσι, ο Τόμας Τζέφερσον κι ο Αϊνστάιν». 

Καλή και εποικοδομητική χρονιά!!!

Υστερόγραφο: Η Χριστίνα Σταματάκη, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι κλινική ψυχολόγος και σύμβουλος NLP coaching.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: