Όσα δε λέει το στόμα, τα λέει το σώμα: Μία συζήτηση με τη ψυχολόγο Χριστίνα Σταματάκη




ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

To σώμα μας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το μέρος το οποίο κατοικεί η ψυχή μας… Όταν η ψυχή μας, πονάει, πονάει παράλληλα και το σώμα μας. Η ψυχή δεν έχει ηλικία, ούτε η ασθένεια αυτής. Η ψυχή δεν έχει χρώμα. Δεν έχει κοινωνικό στρώμα. Είναι μόνο να τη διαθέτεις. Είναι το προσωπικό σου φως. Ο δικός σου πλούτος, που τον κουβαλάς και θα τον κουβαλάς…

Είναι το φως, που μένει ανοικτό, όταν όλα τα υπόλοιπα κλείνουν… Είναι εκεί όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, και όλα τα άλυτα που ουρλιάζουν μέσα σου… Τη στιγμή που ξυπνούν οι δαίμονες από την ντουλάπα σου…Τη στιγμή, που εσύ ξοδεύεις για τους άλλους και δεν κρατάς τίποτα για τον κουμπαρά της ψυχής σου… Αδειάζεις και πονάς.  Κι όσο πιο ευαίσθητος είσαι, τόσο πιο πολύ πονάει η ψυχή σου.. κι όσα δεν λέει το στόμα, τα λέει το σώμα, ειδικά στην εποχή του σήμερα… στην εποχή που δε ζούμε αλλά υπάρχουμε, στην εποχή του στρες…

Σήμερα, η κλινική ψυχολόγος, Χριστίνα Σταματάκη, ανοίγει το φάκελο, στρες και  ψυχοσωματικά και εξηγεί…

  • «Η λέξη στρες σημαίνει πίεση και η ψυχολογία έχει δανειστεί τον όρο από την Μηχανική. Στρες είναι η ψυχική και σωματική κατάσταση που βιώνουμε όταν καταλαβαίνουμε ότι οι απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητες μας. Για την ιστορία, θα ήθελα να πω ότι η λέξη στρες, προέρχεται από τη λατινική λέξη strictus, που σημαίνει σφικτός ή στενός.  Υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας και την συμπεριφορά μας.

Η συμπτωματολογία; πονοκέφαλοι, ημικρανίες, τριχόπτωση, ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής. Δυσκολία κατάποσης, φλεγμονές στην περιοχή του λαιμού και πόνοι στον αυχένα. Ταχυκαρδίες και σφιξίματα στο στήθος και πόνους στην πλάτη ανάμεσα στις σπάλες. Δυσκολίες αναπνοής. Πόνοι στο στομάχι, έλκος, νεύρωση στομάχου, γαστρίτιδες. Τυμπανισμός στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, σπαστική κολίτιδα, αναίτιες διάρροιες. Υψηλή πίεση. Προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Εφιδρώσεις στο σώμα και κυρίως στις παλάμες και στο πρόσωπο. Δερματικά προβλήματα όπως νευροδερματίδιδες, εκζέματα, κοκκινίλες, φαγούρα. Γενικευμένες αλλεργίες. Προβλήματα γονιμότητας και μέτρια ως παντελής έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Επίσης προβλήματα σίτισης –πολυφαγία, βουλιμία, ανορεξία- και προβλήματα ύπνου όπως αϋπνίες, δυσκολία να μας πάρει ο ύπνος, διακοπτόμενος ύπνος ή ύπνος με εφιαλτικά όνειρα. -Τα συμπτώματα είναι ίδια και στα δύο φύλλα. Στις γυναίκες υπάρχουν επιπλέον προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα όπως είναι η δυσμηνόρροια και η ψυχολογική στείρωση. Οι άντρες έχουν θέμα με την στύση τους και με την ικανότητά τους για τεκνοποίηση».

Και συμπληρώνει:

  • «Το  στρες κάνει τους ανθρώπους νευρικούς, τους οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, γλυκών ή φαγητού. Γίνονται δυσάρεστοι στους γύρω τους, δεν έχουν υπομονή. Μπορεί επίσης να ξεχνούν εύκολα απλά πράγματα και δεν έχουν καλή συγκέντρωση προσοχής. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι εύκολο να διαγνωστούν ως τέτοια, αν κάνοντας κάποιος εξετάσεις, κάνει για αυχενικό για παράδειγμα , γιατί πονάει και  δεν βρεθούν παθολογικά ευρήματα, τότε λέμε ότι είναι ψυχοσωματικής αιτιολογίας. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όπως τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος ή τα δερματικά, δημιουργούνται από το στρες και από την στιγμή που παύει να υφίσταται η αγχογόνος κατάσταση, τα συμπτώματα αυτά βελτιώνονται και τελικά φεύγουν.

Υπάρχει , επίσης το χρόνιο άγχος που μπορεί να υφίσταται ακόμα και από την παιδική ηλικία. Οι γονείς μπορούν εύκολα σχετικά να διαπιστώσουν αν το παιδί τους έχει άγχος αν για παράδειγμα,  τρώει τα νύχια του, ή έχει ενουρήσεις σε ηλικία που δεν θα έπρεπε. Το άγχος σε αυτή την ηλικία μπορεί να προέρχεται είτε από μια προβληματική σχέση μεταξύ των γονέων ή από του ότι το παιδί δεν βλέπει όσο θα ήθελε τους δικούς του. Ακόμα μπορεί να προκληθεί από την έλευση ενός μωρού στην οικογένεια. Από απώλεια του ενός από τους δύο γονείς –διαζύγιο, θάνατος, μετανάστευση. Πολλές φορές το άγχος των γονέων μεταφέρεται στο παιδί ακόμα και εξωλεκτικά».

Και προσθέτει:

«Το στρες στην παρούσα φάση έχει να κάνει με καταστάσεις αλλαγής όπως, καινούργιο εργασιακό περιβάλλον, μετακόμιση σε άλλη γειτονιά, νέο μέλος στην οικογένεια, διαζύγιο, κλπ. Αν σταματήσει να υπάρχει ο αγχογόνος παράγοντας ή αν το άτομο διαχειριστεί σωστά και αντιμετωπίσει αυτό που συμβαίνει, επανέρχεται στην πρωτέρα κατάστασή του. Το μετατραυματικό στρες έχει να κάνει με γεγονότα σοκ για την ζωή του ατόμου. Ατυχήματα, ομηρίες, φυσικές καταστροφές όπως ένας σεισμός, μια πυρκαγιά ή με σοβαρές καταστάσεις όπως ένας βιασμός ή ένας ακρωτηριασμός.

  • Το στρες, μπορούμε να το διαχειριστούμε,  με τεχνικές χαλάρωσης, όπως η νευρομυική χαλάρωση, αναπνοές, θετικοποίηση αρνητικών σκέψεων. Είναι απλές τεχνικές που μας απαλλάσσουν από το άγχος και τα συμπτώματά του σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αισθανόμαστε άσχημα, σε όποιο χώρο και αν βρισκόμαστε. Μέσα στα πλαίσια της διαχείρισης του στρες, είναι επίσης απαραίτητο να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά το χρόνο μας, τους πόρους και τα ταλέντα μας, να γνωρίζουμε τις δυνατότητες μας, να μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνθήκες που μας περιβάλλουν ή ακόμα και να κουμαντάρουμε καλύτερα τα οικονομικά μας, έτσι ώστε, να μπορούμε να στοχοθετούμε σωστά, στα μέτρα των δυνατοτήτων μας και να φτάνουμε να πραγματοποιούμε τους στόχους μας, χωρίς άγχος και με το λιγότερο δυνατόν ρίσκο για μας και τους γύρω μας.

Επίσης η αλλαγή των πεποιθήσεών μας και της νοοτροπίας μας, (και τα δύο αυτά στοιχεία, παίζουν σοβαρό ρόλο στην εμφάνιση και διατήρηση του στρεςς) είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να επιτύχουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Το στρες, δεν είναι πάντα κατάρα αλλά και ευλογία που  μπορεί να γίνει το εφαλτήριο που θα σας οδηγήσει σε μια όμορφη ζωή. Δεν χρειάζεται να το πολεμάτε, χρειάζεται να το κατανοήσετε και να το μετατρέψετε σε μια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας»…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Χριστίνα Σταματάκη-Χέλμη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Paul Valery, στο Montpellier της Γαλλίας. Ειδικεύτηκε στην κλινική ψυχολογία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Montpellier, “La Colombier” και απέκτησε τον τίτλο της Μaitrise de Phcycologie. Αργότερα εξειδικεύτηκε στις Αγχολυτικές Θεραπείες στο Παρίσι, συμμετέχοντας στα προγράμματα του CSM (Clinically standardized meditation) με καθηγήτρια, την Dr Patricia Carrington και στα προγράμματα του Stress Management Techniques. Το 2005 ειδικεύεται στο NLP (Νευρογλωσσικός προγραμματισμός) Coaching το οποίο εφαρμόζει σε αθλητές (πρωταθλητές-Ολυμπιονίκες), καλλιτέχνες και στελέχη επιχειρήσεων, σε ομαδικά και ατομικά προγράμματα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας. 

Δέστε τις ζώνες σας, έρχονται αναταράξεις: Η Δημοκρατία βρίσκεται υπό πολιορκία παντού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: