Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ξανά στην Κύπρο – Στις 22 Ιανουαρίου θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας




Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Στις 12 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να συνεχίσει τις προσπάθειες με στόχο την συμφωνία πάνω στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος και την έναρξη των συνομιλιών, είπε στενός συνεργάτης του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το κυπριακό.

Είπε πως θα παραμείνει «για λίγες μέρες» – χωρίς να προσδιορίσει επακριβώς πότε θα αναχωρήσει – και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και το Σ.Α. Η ενημέρωση του Σ.Α. από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ στο κυπριακό, θα λάβει χώρα στις 22 Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα θα ενημερώσει το Σ.Α. και η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ, Λίζα Μπάτενχαϊμ για την ειρηνευτική δύναμη του οργανισμού στην Κύπρο.

Ως γνωστόν η έκθεση του ΓΓ που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δεν περιέχει οιαδήποτε αναφορά στις καλές υπηρεσίες, κάτι που αναμένεται να κάνει προσωπικά ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Τις ημέρες εκείνες τα μέλη θα διαβουλεύονται στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο πρόκειται να υιοθετηθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να έχει στην αρχή επαφές με τους δύο ηγέτες (ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απουσιάζει στη Βρετανία από τις 13-17 Ιανουαρίου) και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάνη και Οσμάν Ερτουγ.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι μετά την άρνηση του Ντερβίς Ερογλου να αποδεχθεί την πρόταση Ντάουνερ για το κοινό ανακοινωθέν, το πιθανότερο η προσπάθεια θα στραφεί σε ένα συντομότερο και γενικότερου περιεχομένου κείμενο.

ΠΗΓΗ: CNA / ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: