Προγράμματα ανταλλαγής επενδύσεων με διαβατήρια της Ε.Ε. στο νότο της Ευρώπης




Η απόφαση των Μαλτέζων να προβούν σε πώληση διαβατηρίων της ΕΕ προς €650.000 το ένα (μέσω προσφορών στο Ταμείο Εθνικής Ανάπτυξης) έχουν προκαλέσει την ανησυχία των κρατών-μελών, σύμφωνα με τις Helen Warrell και Cynthia O’Murchu και σχετικό άρθρο τους στους FINANCIAL TIMES («‘Passport for Sale’ Plan Raises Concern among EU Members»).

Ωστόσο, δεν πρόκειται για το μοναδικό κράτος-μέλος που έχει προβεί σε αναζήτηση κεφαλαίων, εκμεταλλευόμενο το στάτους του μέλους της ΕΕ, καθώς αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εισήγαγαν παρεμφερή προγράμματα προσέλκυσης επενδυτών στους τομείς της ακίνητης περιουσίας και των κατασκευών που πλήττονται από την ύφεση.

Πιο κοντά στο πρόγραμμα της Μάλτας είναι αυτό της Κύπρου, το οποίο επιτρέπει σε όσους επενδύουν τουλάχιστον €5 εκ. σε ακίνητα ή σε επιχειρήσεις ή διατηρούν αυτό το ποσό σε τραπεζικές καταθέσεις και ταυτόχρονα διαθέτουν οικία αξίας €500.000 στο νησί, να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση ιθαγένειας.

Το αντίστοιχο πρόγραμμα στην Ελλάδα παραχωρεί άδειες παραμονής σε όσους κατέχουν ακίνητο αξίας μεγαλύτερης των €250.000, ενώ 10ετείς άδειες για 10 άτομα δίδονται σε επενδυτές που επενδύουν τουλάχιστον €100 εκ.  Το πρόγραμμα είχε 300 ενδιαφερόμενους και έως τώρα έχουν παραχωρηθεί 15 άδειες παραμονής. Αντίστοιχο πρόγραμμα διαθέτει και η Πορτογαλία.

http://www.ft.com/cms/s/2/b8a2adfa-6106-11e3-b7f1-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: