Παρασκήνιο μέχρι τελικής πτώσεως – Λίγες αλλά σημαντικές διαφορές, δύσκολα γεφυρώνονται




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη μεταφέρουν ένθεν και ένθεν ιδέες και έγγραφες διατυπώσεις, ώστε να ξεπερασθούν οι διαφωνίες, κυρίως στα λεγόμενα ακανθώδη ζητήματα.

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι Αμερικάνοι, οι οποίοι και φαίνεται να κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η κινητικότητα έχει φθάσει στο ζενίθ, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν λίγες αλλά ποιοτικά σημαντικές διαφορές.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία καθώς η τουρκική πλευρά, παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια, εξακολουθεί να μην αποδέχεται  βασικές αρχές του Κυπριακού. Φραστικές διαφοροποιήσεις φαίνεται να έχουν υπάρξει ακόμη και στα τρία ζητήματα στα οποία επιμένει η Λευκωσία, δηλαδή, στη μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Οι επεξηγήσεις από τουρκικής πλευράς, παραπέμπουν ουσιαστικά στη μη αποδοχή τους.  Όσοι δε θεωρούν πως άλλες απόψεις εκφράζουν οι Ντερβίς Έρογλου και Οσμάν Ερτούγ και διαφορετικές η Άγκυρα, ευελπιστούν πως θα υπάρξει παρέμβαση της Τουρκίας. Τούτο, ωστόσο, λεγόταν και πριν την άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στις 25 Νοεμβρίου.

Η παρέμβαση αυτή δεν έγινε ποτέ ενώ υπενθυμίζεται πως το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται στα κατεχόμενα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Την προηγούμενη ημέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές. Μέχρι το Σάββατο, που θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη ο Νταβούτογλου, αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Από σήμερα τη σκυτάλη των επαφών και διεργασιών θα πάρει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος παρακολουθούσε από την Αυστραλία τις εξελίξεις, σήμερα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τους διαπραγματευτές ενώ αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, φέρεται να έχει προβεί σε δηλώσεις στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου θα συναντηθούν σε μια εβδομάδα και ακολούθως οι δυο διαπραγματευτές θα μεταβούν σε Αθήνα και Άγκυρα.

Η «Σαμπάχ» ερμηνεύει τις δηλώσεις ως έναρξη των διαπραγματεύσεων εάν συμφωνεί το ανακοινωθέν. Ο κ. Κασουλίδης έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί το 2014.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: