Οι Ευρωπαίοι έδωσαν τη δόση του …Ιουλίου!




Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν χθες δανειακή βοήθεια ύψους €1 δις για την Ελλάδα, ποσό που είχε καθυστερήσει επί μήνες καθώς οι διεθνείς πιστωτές αξιολογούσαν τη συμμόρφωση της χώρας με τις επιταγές του δεύτερου δανείου της, επισημαίνει η Matina Stevis σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες.

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Euro Zone Approves Release of EUR1Bln to Greece-Statement».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, οι Ευρωπαίοι ΥπΟικ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εφαρμογή των δανειακών προϋποθέσεων από την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης της χρηματοοικονομικής κατάστασης της χώρας. Ωστόσο, τονίζεται, η αποδέσμευση επιπρόσθετης δανειακής βοήθειας ύψους €4.9 δις έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνιών για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2014 και την αναδιάρθρωση ορισμένων κρατικών εταιρειών.

Παρά τις αναφορές για ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της τρόικας και Ελλήνων αξιωματούχων, η δήλωση  Dijsselbloem στόχευε στην ανάδειξη μιας θετικής επισήμανσης, καθώς ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελληνικές αρχές  θα ολοκληρώσουν σύντομα τις συζητήσεις με την τρόϊκα προκειμένου να επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής αναπροσαρμογής της χώρας.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20131217-705477.html?KEYWORDS=Greece#printMode

Στη συνάντηση του Eurogroup που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ένα σύστημα εξυγίανσης των χρεοκοπημένων τραπεζών της ευρωζώνης, αναφέρεται ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του David Jolly στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Europe Tries Again to Address Weak Banks». 

Όπως τονίζεται, μια τέτοια τραπεζική ένωση θα αποτελέσει το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα εντός ΕΕ από την εποχή εισαγωγής του ευρώ το 1999. Την περασμένη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ΥπΟικ συμφώνησαν δοκιμαστικά για τη συγκέντρωση ποσού ύψους $75 δις σε μια περίοδο 10 ετών, έχοντας ως στόχο την εξυγίανση χρεοκοπημένων τραπεζών, ωστόσο το εν λόγω σχέδιο κρίθηκε ανεπαρκές για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων, ενώ επίσης αντιμετώπισε την έντονη διαφωνία των Γερμανών ως προς την πηγή περαιτέρω χρηματοδότησης.

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε επίσης τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να έχουν ρόλο στις τελικές αποφάσεις για το μέλλον των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Μια τραπεζική ένωση, προσθέτει ο Jolly, θα είχε ως στόχο να υπερβεί η ευρωζώνη την αδυναμία που προκύπτει από τους πολυάριθμους, διαφορετικούς εθνικούς κανονισμούς των κράτη-μέλη της ΕΕ στον τραπεζικό τομέα, οι επιπτώσεις των οποίων έγιναν αισθητές λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των εθνικών κρίσεων χρέους που οδήγησαν σε δάνεια διάσωσης για την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

http://www.nytimes.com/2013/12/18/business/international/europe-tries-again-for-deal-to-handle-weak-banks.html?hpw&rref=business&pagewanted=print&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: