Πρόσκληση του Γ.Γ. προς τους δύο ηγέτες να ξεπεράσουν εντός τεσσάρων ημερών τα εμπόδια




Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Με δήλωση του εκπροσώπου την οποία χαρακτηρίζει το αυστηρό ύφος κι η επίκληση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για επανάληψη των συνομιλιών, επέλεξε ο Γενικός Γραμματέας να στείλει μήνυμα στους δύο ηγέτες, καλώντας τους να ξεπεράσουν στη διάρκεια της επίσκεψης του Αλεξάντερ Ντάουνερ το αδιέξοδο.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, μετά την ολοκλήρωση της ημίωρης συνάντησης του Μπαν γκι-Μουν με τον ειδικό του σύμβουλο, παρουσία και του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν. Προηγήθηκαν συσκέψεις της ομάδας κυπριακού με τον κ. Ντάουνερ, παρουσία και της ειδικής αντιπροσώπου Λίζας Μπάτενχαϊμ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο ΓΓ ενημερώθηκε από τον ειδικό του σύμβουλο για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στην κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μετά από τις συναντήσεις που είχε ο γενικός γραμματέας με τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ψήφισμα 2114 του Σ.Α., της 30ης Ιουλίου 2013, καλωσόριζε την πρόθεση να αρχίσουν οι συνομιλίες τον Οκτώβριο του 2013 και σημειώνοντας το περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, ο ΓΓ εξέφρασε ανησυχία που ένα συνεχές αδιέξοδο γύρω από το κοινό ανακοινωθέν παρακωλύει την επιστροφή στις συνομιλίες», γράφει η ανακοίνωση του εκπροσώπου.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας «εξέφρασε την ελπίδα όπως οι δύο ηγέτες ξεπεράσουν αυτό το αδιέξοδο, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του ειδικού του συμβούλου, από τις 4-8 Νοεμβρίου και να επιλύσουν όποια άλλα εκκρεμούντα θέματα, ώστε να μπορεί να καθοριστεί η ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση των ηγετών και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας «εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πλήρη του εμπιστοσύνη στον ειδικό του σύμβουλο και τη σθεναρή του εκτίμηση για το έργο της αποστολής των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο».

Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε το ύφος της επιστολής αυστηρό και επιτακτικό, αφού από την αρχή επικαλείται το ψήφισμα του Σ.Α., κάτω από το οποίο θέτει τα αιτήματά του προς τους ηγέτες και το 4ήμερο χρονοδιάγραμμα για ξεπέρασμα των εμποδίων, ενώ παράλληλα δείχνει επαναβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη προς τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Ντάουνερ δεν θα είναι κομιστής επιστολών του ΓΓ.

Ο ειδικός σύμβουλος αποχωρώντας από την έδρα του ΟΗΕ (ήδη αναχώρησε για την Κύπρο όπου θα αφιχθεί απόψε το βράδυ) απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις. Είπε πάντως ότι δεν θα υπάρξει κοινή συνάντησή του με τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: Cyprus News Agency – Photo by UN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: