Πολιτεία και λαός απέτισαν φόρο τιμής στον Γλαύκο Κληρίδη – Σήμερα η κηδεία του πρώην προέδρου




Του Αριστείδη Βικέτου

Φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας , Γλαύκο Κληρίδη, απέτισαν  Πολιτεία και λαός. Πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας, συνέρρευσε άθροα στον ναό της του Θεού Σοφίας και ασπάστηκε την σορό του και είπε το ύστατο χαίρε στον πολιτικό, που για σχεδόν 60 χρόνια υπηρέτησε την πατρίδα του.

Οι εκδηλώσεις του κόσμου ήταν συγκινητικές, γιατί ο Κληρίδης, όπως όλοι αναγνωρίζουν, ήταν σεμνός άνθρωπος, ακέραιος χαρακτήρας, φιλάνθρωπος και δεν ξεχώριζε «δεξιούς από αριστερούς». Πολλοί άφηναν επί της σορού, η οποία είναι καλυμμένη με τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου, άνθη.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Βουλής , Γιαννάκης Ομήρου,  και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου  υπέγραψαν  στο Προεδρικό Μέγαρο το Βιβλίο Συλλυπητηρίων, που ανοίχθηκε για το θάνατο του  Γλαύκου Κληρίδη.

Στο Βιβλίο Συλλυπητηρίων ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι υπουργοί υπέγραψαν το ακόλουθο κείμενο:

«Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του Βουλευτή, Προέδρου της  Βουλής, Υπουργού, Διαπραγματευτή και Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον τιμούμε ακόμα για τη συμμετοχή του στον αγώνα του ελεύθερου κόσμου στο πλευρό των Συμμάχων εναντίον του φασισμού και του ναζισμού».

Επίσης, το Βιβλίο υπέγραψαν τα μέλη του διπλωματικού σώματος  και άλλοι επίσημοι.

Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας, Στρ

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης,  ο πρόεδρος της Βουλής , τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και ο πρέσβης της Ελλάδος μετέβησαν στον ναό, όπου ασπάστηκαν την σορό του Γλαύκου Κληρίδη. Στην παρουσία του ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος έψαλε τρισάγιο. Συνέψαλε ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός Αψερός από τον Αγρό, τόπο καταγωγής του Γλαύκου Κληρίδη, με τον οποίο ο εκλιπών πρόεδρος διατηρούσε πολύ φιλική σχέση. Επίσης, παρέστησαν η ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο Παντελής Κούρος,  πρώην υφυπουργός και «εξ απορρήτων» του Γλαύκου Κληρίδη και μέλη της φρουράς του.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 11πμ στο ναό της Του Θεού Σοφίας από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Τον επικήδειο θα αναγνώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Η σορός θα ενταφιαστεί στο κοιμητήριο των Αγιών Κωνσταντίνου και Ελένης στην Λευκωσία στο μνήμα, όπου έχει ενταφιαστεί και η σύζυγος του Γλαύκου Κληρίδη, Λίλα.

Στην κηδεία θα παραστούν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών , Ευάγγελος  Βενιζέλος,  ο υπουργός Άμυνας ,  Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Επικρετείας κ. Σταμάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Σίμος Κεδίκογλου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Πρίν από την κηδεία ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και θα υπογράψει το Βιβλίο Συλλυπητηρίων .

Επίσης, στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη θα παραστούν ο πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κύριοι Τόμισλαβ Νίκολιτς και Ίβαν Μρκιτς. 

Στις 9 αύριο το πρωί θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση η Κυπριακή Βουλή για να αποτίσει φόρο τιμής στον Γλαύκο Κληρίδη, της οποίας υπήρξε πρόεδρος από το 1960-1976

Την απότιση φόρου τιμής στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία του.

Μετά την τήρηση μονόλεπτης σιγής το Δημοτικό  Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων αντί στεφάνου η εισφορά €500 στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), όπως είναι η επιθυμία της οικογένεια του εκλιπόντος.

Σε δήλωσή του ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης  «υπήρξε ένας ιστορικός πολιτικός ηγέτης, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κύπρου και του λαού μας, με αρετές και χαρακτηριστικά που αποτέλεσαν και αποτελούν πρότυπο για όλους μας».

Για εμάς, τους Λευκωσιάτες και τις Λευκωσιάτισσες, είπε,  η απώλεια του Γλαύκου Κληρίδη συνιστά και την απώλεια ενός εκλεκτού συνδημότη μας, που τίμησε την πόλη μας ως πιστός κάτοικός της σε όλη του τη ζωή και την στήριξε διαχρονικά ως σταθερός συμπαραστάτης του Δήμου και των εκάστοτε Δημάρχων της.

Εξαιρετική υπήρξε η συμβολή του πρώην προέδρου  Γλαύκου Κληρίδη προς την πατρίδα του την Κύπρο, υπογράμμισε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον κυπριακό λαό για το θάνατο του πρώην προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του».

«Ο πρόεδρος Κληρίδης ήταν ένας σεβαστός και διακεκριμένος πολιτικός. Η συμβολή του προς την Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε εξαιρετική και ο ίδιος αποτελεί παράδειγμα θάρρους, σοφίας και ευπρέπειας», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε  και στη συμβολή του Γλαύκου Κληρίδη στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, λέγοντας ότι «αγωνίστηκε με την Royal Air Force για να απαλλαγεί η Ευρώπη από το φασισμό».

Ως μια εξέχουσα προσωπικότητα, που άφησε τη σφραγίδα της στην ιστορία της Κύπρου,  θα θυμάται η Γερμανία τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, αναφέρει  σε γραπτή της δήλωση η πρέσβειρα της χώρας στην Λευκωσία, Gabriela Guellil.

Η Γερμανίδα πρέσβειρα προσθέτει ότι «με τη σοφία και το όραμά του άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». Τέλος, ευχήθηκε  η τελευταία του επιθυμία να γίνει πραγματικότητα και επανενωθεί η Κύπρος

Στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου και στα γραφεία του ΔΗΣΥ καταφθάνουν σωρεία συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων από όλο τον κόσμο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: