Ολοκληρώνεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ

Σήμερα ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία, αφού προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Χθες, Σάββατο, ήταν η δεύτερη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια, κατά την οποία δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών κυβερνητικής πλειοψηφίας-αντιπολίτευσης. Παρέμβαση κατά τη διάρκεια των ομιλιών έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία), μετά τα επεισόδια στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συζήτησή του με τους δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας δηλητηριάζει το γενικό κλίμα στη χώρα. Για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές ώστε – όπως είπε – να γίνει πιο δίκαιος, ενώ αναφερόμενος στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανέφερε ότι μήνες πριν δεν το περιμέναμε ούτε εμείς, ούτε η τρόικα.

«Θλιβερή συνέχεια των πιο αναχρονιστικών πολιτικών αντιλήψεων που δεν επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

Τους βραχυπρόθεσμους στόχους που θα επιτρέψουν και την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές εντός του 2014, απαρίθμησε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, «εγκαταλείποντας τακτικές λαϊκισμού και μηδενισμού».

Από την πρωινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί και η δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη πως η κυβέρνηση δεν αξίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, την οποίαν ωστόσο, εκείνος θα δώσει – όπως επίσης και η σφοδρή επίθεση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν και άφησε να εννοηθεί πως θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως την κατέθεσε χωρίς να διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα.

«Παρών» πρόκειται να δηλώσουν στην τελική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, επικεφαλής του φορέα «Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως διευκρίνισαν στις ομιλίες τους στη Βουλή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, πως με την κατάθεση της πρότασης μομφής «κάνει εξαγωγή των εσωτερικών του προβλημάτων», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «επιτομή του τακτικισμού και του καιροσκοπισμού».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σκιαμαχεί με το παρελθόν και θέλει να φέρει ξανά όσα μας κατέστρεψαν» επεκρίνοντας την πρόταση δυσπιστίας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει «παρών», ενώ ο Π. Καμμένος, σε ομιλία του στην Κρήτη, δήλωσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν «υπέρ της πτώσεως της κυβέρνησης».

Η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει την πρόταση, δήλωσε ο Η. Κασιδιάρης.

Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή το απόγευμα, στο Σύνταγμα.

«Δεν τιμά τη δημοκρατία να απωθούνται βουλευτές» – Παρέμβαση Τσίπρα μετά τα επεισόδια στην ΕΡΤ

Ευθύνες για επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης επέρριψε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του κόμματος του κατηγορώντας την ότι οδηγεί τη χώρα σε ένα επικίνδυνο αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε, ότι έγιναν προπηλακισμοί βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, επιβεβαιώνονται από τις εικόνες που δείχνουν τα τηλεοπτικά κανάλια και το διαδίκτυο.

«Είναι εικόνες εξοργιστικές. Δείχνουν μια μικρή ομάδα βουλευτών να απωθούνται από κρανοφόρους. Αυτή η εικόνα δεν τιμά την Δημοκρατία και την Βουλή. Σας ζητήσαμε να καταδικάσετε αυτά τα φαινόμενα. Να αναλάβετε τις βαρύτατες ευθύνες σας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη που είχε υποστηρίξει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να το βάλει στα πόδια σαν το λαγό» από τη συζήτηση, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε από την πάλη στη Βουλή».

«Θα είμαστε και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή μαζί με το λαό για να δίνουμε τις μάχες μας. Η Ελλάδα της δημοκρατίας θα υπερισχύσει του μαύρου που θέλετε να επιβάλετε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στον κ. Τσίπρα, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι αστυνομικές δυνάμεις προπηλάκισαν βουλευτές έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

«Εσείς επικαλείστε μαρτυρίες βουλευτών σας, εγώ επικαλούμαι την μαρτυρία του αρμόδιου υπουργού. Πιστεύω ότι είναι πολύ πιο αξιόπιστος από τους δικούς σας βουλευτές», αντέτεινε ο κ. Σταμάτης.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας, επέκρινε έντονα την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει αύριο το απόγευμα, συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη προσπάθεια εκφοβισμού των βουλευτών η οποία είναι έξω από τα πολιτικά ήθη».

Ακόμη, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρόταση δυσπιστίας για να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα και σημείωσε ότι μόνο ένας ανεύθυνος θέλει να κάνει εκλογές την ώρα που η χώρα δίνει μια δύσκολη και σκληρή μάχη.

«Αν θέλετε να λύσετε τα δικά σας εσωτερικά προβλήματα, δεν μπορεί να τα πληρώσει η χώρα. Γιατί κάνατε την πρόταση την ώρα που η κυβέρνηση κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση; Εκτός και αν γνωρίζετε ότι η χώρα θα πετύχει και θέλετε την πρόωρη πτώση της κυβέρνησης ώστε να διαψευστούν οι προβλέψεις σας», ανέφερε ο κ. Σταμάτης.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «παραληρήματα κινδυνολογίας και τρομολαγνείας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της συρρικνώνει την δημοκρατία και διαλύει την οικονομία.

Απαντώντας στις κατηγορίες του κ. Σταμάτη για την αυριανή συγκέντρωση που έχει οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι «οι ίδιοι βουλευτές της ΝΔ πριν μια εβδομάδα έλεγαν δεν πάει άλλο».

«Το πρόβλημα σας είναι οι διαδηλώσεις και οι αντιστάσεις του λαού; Τι θέλετε; Να μην κάνουμε διαδηλώσεις γιατί υπάρχει κίνδυνος για τη δημοκρατία; Τι τρομολαγνεία είναι αυτή; Απευθύνεστε σε μια παράταξη με ιστορία. Η στρατηγική της έντασης δεν είναι δική μας επιλογή αλλά της κυβέρνησης σας γιατί αισθάνεστε να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια σας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Σταμάτης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για ένδεια επιχειρημάτων, σημείωσε ότι «σε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως είναι η ΝΔ γίνεται διάλογος με τους βουλευτές και υπάρχουν διαφωνίες και φωνές για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Εσείς δεν καταφέρατε να πείσετε ούτε τον Μανώλη Γλέζο για το πρόγραμμα σας και θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό;» κατέληξε ο κ. Σταμάτης.

Από την πλευρά του, ο προεδρεύων του Σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Βουλής είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση προκειμένου να ενημερωθεί τι πραγματικά συμβαίνει για να ενημερώσει τους βουλευτές.

Η καταγγελία του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι προπηλακίστηκαν από τα ΜΑΤ και υπέστησαν «προπηλακισμό και άγριο ξυλοδαρμό» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Στρατούλης προκάλεσε αντιπαράθεση, σε υψηλούς τόνους, ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους των κομμάτων.

«Υπάρχει Δημοκρατία ακόμη; Λειτουργεί η Βουλή; Οι βουλευτές έχουν δικαιώματα, έχουν ρόλο ή βασιλεύουν μόνο τα ΜΑΤ;» είπε ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να προσέλθει στη Βουλή για να ενημερώσει και την κυβέρνηση να φύγουν τα ΜΑΤ ώστε «να σταματήσει αυτό αίσχος των προπηλακισμών, που το βλέπει όλος ο κόσμος». Αλλιώς όπως είπε ο κ.Λαφαζάνης η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Βουλή. «Δεν μπορούμε να είμαστε εδώ και να προπηλακίζονται συνάδελφοί μας» είπε.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης αφού είπε πως το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επίσημη ενημέρωση, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στη Βουλή διότι δεν είναι δυνατόν να φύγουν εν μέσω της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που έχουν καταθέσει. «Δεν μπορούν να το βάλουν στα πόδια σαν λαγοί» είπε.

Την πληροφορία από την βουλευτή των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή ότι προπηλακίστηκαν βουλευτές στην ΕΡΤ, μετέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς ο οποίος ζήτησε επίσημη ενημέρωση λέγοντας πως ή θα τιμάται η βουλευτική ταυτότητα ή εκείνος θα την καταθέσει.

Να αποσύρει αμέσως τα ΜΑΤ από το ραδιομέγαρο ζήτησε ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ και δήλωσε ότι καταδικάζει προπηλακισμούς από την Αστυνομία.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) είπε πως μεν οι βουλευτές έχουν δικαίωμα πρόσβασης οπουδήποτε δεν έχουν όμως λόγο να βρίσκονται στο κτίριο της ΕΡΤ.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η αστυνομία προπηλακίζει. Να αποσύρει τα ΜΑΤ και να σταματήσει, ζήτησε ο Νίκος Τσούκαλης εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ λέγοντας πως επανέρχονται δεύτερη φορά αυτές οι καταγγελίες.

Για υποκρισία από όλο το πολιτικό σύστημα κατήγγειλε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος από την ΧΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Βαρβιτσιώτης: Στόχος σας να γκρεμίσετε τις θυσίες του λαού

Μανιάτης: Η ψηφοφορία να εξελιχθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης

Αντιπαραθέσεις βουλευτών κυβερνητικής πλειοψηφίας-αντιπολίτευσης

Κόντρα Καψή-Λαφαζάνη με φόντο την ΕΡΤ

Χρυσοχοΐδης: Κυνηγάτε μύγες με πολυβόλα

Παρέμβαση Τσίπρα μετά τα επεισόδια στην ΕΡΤ

Μηταράκης: Πισώπλατο μαχαίρωμα η πρόταση μομφής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: