Οι “υποσχέσεις” της Μέρκελ στο Σαμαρά




Ρεπορτάζ Mega Channel

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει αναλυτικά στην καγκελάριο όλα τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν, η καγκελάριος αξιολόγησε δημόσια με πολύ θετικά λόγια την ελληνική προσπάθεια, απένειμε εύσημα για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ότι αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, υπό τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Παράλληλα, όμως, η Άγκελα Μέρκελ σύστησε στους Έλληνες να επιμείνουν στη δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και την πιστή τήρηση του προγράμματος.

Για πρώτη φορά, όμως, η καγκελάριος προσδιόρισε και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τον ερχόμενο Απρίλιο -δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά- αφού προηγουμένως επισημοποιηθούν από τη Eurostat τα στοιχεία για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Σε αυτή τη διαδρομή, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως θα έχει τη στήριξη της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του MEGA στο Βερολίνο Μαρία Σπυράκη, η ελληνική πλευρά βλέπει ότι η καγκελάριος θέλει να δώσει ώθηση και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αποτιμά ιδιαίτερα θετικά την αναφορά της πως είναι χρήσιμο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2014.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών της, αφού επισήμανε ότι οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους, η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε με νόημα από όλους να δουν το ποτήρι μισογεμάτο και πρότεινε για τη γεφύρωση της διαφοράς στο δημοσιονομικό κενό του 2014 να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία της χρονιάς του 2013 στα φορολογικά έσοδα.

Η εκτίμηση στην αποστολή με τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο είναι ότι το κλίμα εκεί είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που επιχειρεί να διαμορφώσει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες, ο οποίος -όπως εκτιμούν- μάλλον απευθύνεται στο εσωτερικό της Ολλανδίας.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η διάθεση της γερμανικής πλευράς να στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες αποτυπώνεται στη συνεισφορά της επενδυτικής τράπεζας KFW στο Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Όχι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις – Όχι νέο μνημόνιο

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχουν και τα μηνύματα που έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Μέλος της ελληνικής αποστολής στο Βερολίνο, μάλιστα, έλεγε στο MEGA ότι η γερμανική πλευρά δεν έθεσε τέτοιο θέμα, αλλά έδωσε έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα.

Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε ενώπιον της καγκελαρίου το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο και έδειξε ότι η Ελλάδα θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της Ιρλανδίας, γι’ αυτό και δήλωσε ότι μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 θα διατεθεί για εξυπηρέτηση τόκων.

Σήμερα το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε και αργότερα θα μιλήσει στο συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung”.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε στην Αθήνα με αφορμή τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πήγε να συναντήσει την καγκελάριο “για να την παρακαλέσει να τον λυπηθεί” και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό “αξιοθρήνητο”.

“Λυπηθείτε μας γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το επιχείρημα του πρωθυπουργού. Και δεν ξέρω αν η κα Μέρκελ θα τον λυπηθεί, αυτό που ξέρω είναι όμως ότι σίγουρα είναι αξιοθρήνητος”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει διαρκώς πόσο φθηνός μπορεί να γίνει” απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης σχολίασε: “Δεν πίστευα ότι υπήρχε και χαμηλότερα, απ’ όσο χαμηλά έχει ήδη πέσει ο κ. Τσίπρας”.

“Η εγχείριση επέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε” σχολιάζει καυστικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Μέρκελ – Σαμαρά “αγνοούν έναν μόνο παράγοντα, τον Έλληνα πολίτη, καθώς οι Έλληνες 15 μήνες μετά τη ‘λάθος συνταγή’, το φάρμακο που σκοτώνει τον ασθενή, ζουν την τραγωδία των μνημονίων”.

“Οι γερμανικές εκλογές παρήλθαν και περί αναδιάρθρωσης του χρέους, που υπόσχεται ο κ. Σαμαράς, ουδέν” καταλήγει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

“Η επίσκεψη Σαμαρά στη Μέρκελ αποδεικνύει πως ο πρωθυπουργός λειτουργεί ως υποχείριο ξένων δυνάμεων, έχοντας παραδώσει το μέλλον της χώρας στα χέρια των τραπεζιτών. Η Ελλάς πρέπει να στηριχτεί στην παραγωγή και την εργασία και όχι στους φόρους και τις απολύσεις” σχολιάζει η Χρυσή Αυγή.

“Ο κ. πρωθυπουργός διασφάλισε από την κ. Μέρκελ την υποστήριξη στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνησή του. Δεν υπήρξε όμως η παραμικρή χαραμάδα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου” σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: