Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μέσα από τα “μάτια” της WSJ και του Bloomberg




«Χάσμα δισεκατομμυρίων» χωρίζει την Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές της, κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για την διασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου, ανέφερε Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με ανταπόκριση του Tom Fairless από τις Βρυξέλλες στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «EU Official: Greece, Troika Are “Billions Apart” on Fiscal Measures».

Οι εκπρόσωποι της Τρόικα, όπως επισημαίνεται, συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με σειρά Ελλήνων Αξιωματούχων στην προσπάθειά τους να γεφυρώσουν τις διαφορές για την αποδέσμευση της βοήθειας. Σύμφωνα πάντα με τον Ευρωπαίο Αξιωματούχο υπάρχει καθυστέρηση στην πρόοδο των συνομιλιών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμη τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ οι δημοσιονομικές ανάγκες παραμένουν ασαφείς.

«Χάσμα δισεκατομμυρίων ή μιλίων χωρίζει τις ελληνικές αρχές από την Τρόικα, σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα» επεσήμανε ο Αξιωματούχος.

Οι διεθνείς ελεγκτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει περεταίρω μέτρα για να καλύψει προβλεπόμενο έλλειμμα μεταξύ 2 και 2,5 δις ευρώ, ενώ η Αθήνα αρνείται τις νέες οριζόντιες δημοσιονομικές περικοπές ή την αύξηση της φορολογίας, υποστηρίζοντας ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί στα 500 εκ. ευρώ.

«Ανησυχώ ολοένα περισσότερο για την ολοκλήρωση του ελέγχου» σημείωσε ο Αξιωματούχος.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20131112-709267.html?KEYWORDS=greece

Στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρεται και ανταπόκριση της Rebecca Christie από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Official Says Stalled Aid Talks Block Greece Payments», όπου επισημαίνεται ότι η διαφοροποίηση των ελληνικών Αρχών με την Τρόικα σχετικά με τις δημοσιονομικές ανάγκες του 2014 θα οδηγήσει στην καθυστέρηση της αποδέσμευσης της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως επεσήμανε ο Αξιωματούχος, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τα ορόσημα που είχαν τεθεί κατά τους προηγούμενους ελέγχους για την αποδέσμευση της βοήθειας ύψους 1 δις ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο Αξιωματούχο θα υπάρξει πάγωμα των επόμενων δόσεων έως ότου ολοκληρωθεί ο τρέχων έλεγχος από τις ευρωπαϊκές Αρχές, ο οποίος δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί έγκαιρα για μια απόφαση αυτό το μήνα ή έστω μέχρι τα τέλη του έτους.

Όπως επεσήμανε ο Αξιωματούχος εάν δεν ληφθεί απόφαση η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει τις οικονομικές της ανάγκες για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Ταυτόχρονα οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας θα αυξηθούν, ενώ οι χρονοβόρες συνομιλίες στέλνουν άσχημα μηνύματα, δήλωσε ο Αξιωματούχος.

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-12/eu-official-says-stalled-aid-talks-block-greece-payments.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: