Μέτωπο Γαλλίας-Ισραήλ εναντίον του Ιράν




Το Ισραήλ εξασφάλισε ένα σημαντικό υποστηρικτή στην κόντρα του με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαίωσε την Κυριακή το Ισραήλ ότι δεν είναι σύμφωνος με την ελάφρυνση των κυρώσεων κατά ττης Τεχεράνης, μέχρις ότου αυτή εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ, το οποίο επισκέφθηκε χθες, ο κ. Ολάντ είπε ότι “όσο δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το Ιράν δεν αποσκοπεί στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, θα εμμείνουμε στις απαιτήσεις μας και τις αυστηρές κυρώσεις. Η Γαλλία δεν θα γίνει μέρος της εξάπλωσης πυρηνικών όπλων», είπε ο κ. Ολάντ στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος των συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και την ελάφρυνση των κυρώσεων.

Ο Νετανιάχου άφησε αιχμές ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία είναι «κακή» επειδή επιτρέπει στο Ιράν να αναπτύξει τα υλικά που απαιτούνται για τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας μέσα σε 26 ημέρες.

Τόνισε συγκεκριμένα: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Ολάντ. «Για το λόγο αυτό πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία. Θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό εκτός εάν το Ιράν εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων».

Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη του και δεν θα δεσμευτεί από οποιαδήποτε «κακή συμφωνία» που θα υπογραφεί μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ επιδιώκει το Ιράν «να λάβει ορισμένα μέτρα» σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε. «Δεν θα ήμουν σύμφωνος, αλλά τουλάχιστον θα υπήρχε κάποιου είδους εξέλιξη σχετικά με το ζήτημα», είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ.

Εξέφρασε ωστόσο την «έντονη ανησυχία» του ότι η συμφωνία που διαπραγματεύονται οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν, θα έχει ως αποτέλεσμα να «ελαφρυνθούν οι κυρώσεις που πήραν χρόνια ώστε να τεθούν σε εφαρμογή».

ΠΗΓΗ: DPA, AFP, ANA-MPA – Φωτογραφία: Πρωθυπουργικό Γραφείο Νετανιάχου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: