Διορατικότητα και «Επιτροπή» αποζημιώσεων




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η «Επιτροπή» αποζημιώσεων ήρθε στο προσκήνιο με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος (2010) όπου υποδείχθηκε ότι «στο παρόν στάδιο» πρέπει να δοκιμαστεί ως αποτελεσματικό μέσο από εκείνους τους Ελληνοκύπριους που το επιθυμούν.

Την προηγούμενη χρονιά είχαμε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (πρώην ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδης εναντίον Όραμς, η οποία απόφαση θεωρήθηκε κορυφαίας πολιτικής σημασίας επειδή κρίθηκε ότι στο κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου ισχύει η νομιμότητα του Κυπριακού Κτηματολογίου.

Έκτοτε επιδίωξα σε εμπιστευτικό επίπεδο να πείσω για τον φοβερό κίνδυνο από την «Επιτροπή». Όταν  κατέστη φανερό ότι δεν υπήρχε πρόθεση για λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, ξεκίνησα τις δημόσιες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και σε εκδηλώσεις. Κάποιοι αντιλήφθηκαν γρήγορα τους κινδύνους, άλλοι όχι και άλλοι αδιαφορούσαν. Οι χείριστοι βολεύονταν επειδή μέσω της «Επιτροπής» γινόταν πραγματικότητα εκείνο που ο λαός απέρριπτε συντριπτικά. Φυσικά, υπήρχαν και οι γνωστοί δικηγόροι που το είδαν σαν ευκαιρία να εισπράξουν προμήθειες και να πλουτίσουν περισσότερο.

Είναι αδύνατο να εκθέσω όσα τεκμηριωμένα χρόνια παρέθετα, με πιο πρόσφατο την εισήγησή μου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατεχόμενων Δήμων Κερύνειας με στόχο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ξεκινώντας από το πιο απλό αλλά καθοριστικό: την ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι η «Επιτροπή» είναι παράνομη. Ωστόσο, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκα την μετατροπή του Φορέα Ισότιμης Κατανομής σε Τράπεζα Κατεχόμενης Ακίνητης Περιουσίας η οποία θα διαχειρίζεται και τις Τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, και με τρόπο που οι ελληνοκυπριακές περιουσίες εν ανάγκη να μεταβιβάζονται σε Κρατικό Οργανισμό, ακόμη και σύνδεση του όλου εγχειρήματος με το φυσικό αέριο και προεισπράξεις. Κάθε κριτική ήταν καλή εφόσον αντέτεινε κάτι καλύτερο. Το …καλύτερο όλα αυτά τα χρόνια ήταν το ΤΙΠΟΤΑ. ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ!

Προχθές, δημοσιεύτηκε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις εξέτασαν το ενδεχόμενο να υπάρξει προσπάθεια για να σταματήσει διά της νομικής οδού το φαινόμενο του ξεπουλήματος, μέσω απαγόρευσης ή ποινικοποίησης της προσφυγής στην «Επιτροπή» των κατεχομένων. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει δυσκολία … αφού θα πρέπει να γίνει επίκληση του Δικαίου της Ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα να σταθμιστούν οι αντιδράσεις του ΕΔΑΔ». Και συνεχίζει το κείμενο ότι «θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω… και θα πρέπει να ….».

Το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία  (π.χ. για πώληση) προϋποθέτει συνθήκες ομαλότητας και ελευθερίας. Άλλωστε, είναι η έκρυθμη κατάσταση λόγω της κατοχής που αιτιολογεί τους περιορισμούς που ισχύουν στις αγοραπωλησίες κατεχόμενης γης, ακόμη και μεταξύ Ελληνοκυπρίων. Πως είναι δυνατόν η μεταβίβαση κατεχόμενης περιουσίας από τον ιδιοκτήτη της στην Τουρκία μέσω ενός «ένδικου μέσου» που στήθηκε και λειτουργεί στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, να είναι νόμιμη; Αν είναι νόμιμο σημαίνει ότι έχει καταργηθεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που όμως δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Και ποιος αποφάσισε ότι το ΕΔΑΔ επικρατεί του Δικαστηρίου της Ε.Ε.; Ποιος;

Επειδή συχνά αναφέρεται η διορατικότητα στην πολιτική, καταγράφουμε για πολλοστή φορά εκ των προτέρων ότι ο νομικός μανδύας με τον οποίο περιβλήθηκε η  «Επιτροπή» είναι μόνο η αρχή. Είναι η ρωγμή στο φράγμα που θα μας συμπαρασύρει δίχως τέλος αφού η συνακόλουθη επέκταση των … «νομιμοποιήσεων» επίκειται. Μπορεί ο απλός κόσμος να μην το αντιλαμβάνεται αλλά οι «αρμόδιοι» ξέρουν καλά. Από τη στιγμή που παραγνωρίζεται η προστασία των χιλιάδων ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας και της νομιμότητας του κυπριακού κράτους που εύλογα πλήττονται από τη συγκεκριμένη «Επιτροπή» λόγω πιθανόν αντιδράσεων του ΕΔΑΔ, για πιο πράγμα αγωνιζόμαστε; Αν τα παράγωγα της κατοχής όπως η «Επιτροπή», δεδηλωμένα δημιουργήματα  της Τουρκίας ή της υποτελούς διοίκησής της στα κατεχόμενα, είναι νόμιμα, ποιος είναι ο αγώνας που διεξάγουμε;

Αν δεν πρόκειται για ανευθυνότητα, σημαίνει πως υπάρχουν ανομολόγητα πολιτικά κίνητρα για ανατροπή της νομιμότητας επί του εδάφους ώστε να οδηγηθούμε στη γνωστή «λύση» τους.

Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Διδάκτωρ Χρηματοοικονομικής – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: