Bloomberg: Δίκαιη δίκη που θα νομιμοποιεί τη δίωξη ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία




Την αναγκαιότητα μιας δίκαιης δίκης για τη Χρυσή Αυγή που θα νομιμοποιεί τη δίωξη κατά εκλεγμένων μελών του Κοινοβουλίου επισημαίνει το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Can Greece’s Crackdown on Golden Dawn Be Justified?».

Όποτε και όπου η αστυνομία οδηγεί βιαίως στη φυλακή εκλεγμένους ηγέτες ενός πολιτικού κόμματος, ασκώντας συλλογική δίωξη, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, τονίζει το κύριο άρθρο προσθέτοντας ότι η σύλληψη των έξι νεοφασιστών πολιτικών της Χρυσής Αυγής δεν αποτελεί εξαίρεση, μολονότι μοιάζει να ήταν η λιγότερο κακή επιλογή για τις ελληνικές αρχές.

Ο λόγος για την επαγρύπνηση είναι σαφής: Η δίωξη κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης σχεδόν πάντα σημαίνει κατάχρηση εξουσίας για πολιτικούς σκοπούς που βλάπτει το κράτος δικαίου την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των ψηφοφόρων για την αντιπροσώπευσή τους (πάνω από 400.000 πολίτες ψήφισαν την Χρυσή Αυγή στις πρόσφατες εκλογές). Η κατάχρηση εξουσίας θα μπορούσε να απειλήσει τον ιστό της δημοκρατίας.

Η καταστολή της Χρυσής Αυγής μοιάζει πολιτική καθώς εκδηλώθηκε μόλις μετά τη δολοφονία του αριστερού ράπερ, Παύλου Φύσσα, η οποία προκάλεσε την μείωση της δημοφιλίας της Χρυσής Αυγής στο 7% από το 11%, το υψηλότερο ποσοστό που φαίνεται να απέκτησε κατά την μετεκλογική περίοδο. Η βίαιη φύση της Χρυσής Αυγής, που διαθέτει 18 μέλη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ήταν γνωστή το λιγότερο τα δύο τελευταία χρόνια.

Πως μπορεί λοιπόν να νομιμοποιηθεί η εμφανώς πολιτική καταστολή της; Η απάντηση εξαρτάται εν μέρει από το παρελθόν (από το ιστορικό βίας της Χρυσής Αυγής) και εν μέρει από το μέλλον από τον τρόπο που θα χειρισθεί τη δίωξη η κυβέρνηση.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες οργανώσεις είχαν καταγράψει μια ολοένα πιο οργανωμένη εκστρατεία μελών της Χρυσής Αυγής με επιθέσεις κατά των λαθρομεταναστών, οι οποίες είχαν εντεθεί το τελευταίο διάστημα. Η οργάνωση αυτή δεν μοιάζει με τα άλλα ακροδεξιά κόμματα που κατόρθωσαν να αποκτήσουν έδρες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Οι θέσεις των εν λόγω κομμάτων μπορεί να είναι αποκρουστικές, αλλά κατά έναν μεγάλο βαθμό οι δραστηριότητές τους είναι πολιτικές. Η Χρυσή Αυγή προσομοιάζει περισσότερο με τους μελανοχίτωνες που έσπερναν το φόβο στους δρόμους της Γερμανίας  κατά τον Μεσοπόλεμο. Στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται ούτε για άσκηση δημοκρατικού δικαιώματος, ούτε για ελευθερία του λόγου, αλλά για έγκλημα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις και να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση δύο σημαντικών θεμάτων που εγείρουν ανησυχία.

Πρώτον, τα συλληφθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να δεχθούν και να φανεί ότι δέχονται μια δίκαιη δίκη. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, εάν λάβουμε υπόψη την πρόσφατη φρενίτιδα των ελληνικών ΜΜΕ. Σχόλια επίσης, όπως του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που δήλωσε πρόσφατα από τη Ν. Υόρκη ότι οι συλληφθέντες είναι μια «εγκληματική ομάδα», δεν βοηθούν. Όπως δεν βοηθά και η αποπομπή ενός βουλευτή από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επειδή δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής. Οι δικαστές οφείλουν να διασυνδέσουν τους συλληφθέντες πολιτικούς απευθείας με τις πράξεις βίας που διερευνώνται, στις οποίες περιλαμβάνονται και δύο δολοφονίες.

Δεύτερον και εξίσου σημαντικό είναι να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή την ρατσιστική βία και την συνενοχή της αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αλλαγή της ρητορικής της ίδιας της κυβέρνησης στο θέμα των μεταναστών και ότι θα εφαρμοσθεί στην αστυνομία η κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να προστατεύουν τους μετανάστες από τα εγκλήματα μίσους. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με τον νέο νόμο κατά του ρατσισμού που δήλωσε ότι θα φέρει η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο τις προσεχείς ημέρες.

Η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει επίσης να κατανοήσει την ακραία φύση όσων συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια. Στα τέλη του 2013 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30%, το ίδιο ποσοστό που υπέστησαν οι ΗΠΑ κατά τη Μεγάλη Ύφεση. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή, την οποία ο κ. Σαμαράς συνέκρινε με την μεσοπολεμική Γερμανία της Βαϊμάρης. Πρόκειται για μια υπερβολή η οποία ωστόσο πρέπει να ληφθεί σοβαρά.

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-01/can-greece-s-crackdown-on-golden-dawn-be-justified-.html

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: