Το ελληνικό χρέος αντικείμενο διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον




Του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ

Έντονες  διαβουλεύσεις αναμένονται ως το βράδυ της Κυριακής στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στο ΔΝΤ κορυφαίους παράγοντες ΕΕ και την ελληνική αποστολή για το θέμα της ελληνικού χρέους και του δημοσιονομικού κενού του 2014 για το οποίο  φαίνεται ότι υπάρχουν νέες εκτιμήσεις.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα κορυφώνεται από σήμερα Πέμπτη ως την Κυριακή η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκτός από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, τις εργασίες της διάσκεψης παρακολουθούν και συμμετέχουν σε διμερείς επαφές ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Ολι Ρεν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ και το κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν.

Από ελληνικής πλευρά στην Ουάσιγκτον βρίσκονται ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου (ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας), ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος και από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Ζανίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Παράλληλα από την πλευρά της Eurobank ο κ. Χρήστος Μεγάλου και από την Τράπεζα Πειραιώς, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

 

Τα καυτά θέματα

Στο επίκεντρο των επαφών θα βρεθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΕ ζητεί την παράταση των διαβουλεύσεων για το θέμα ακόμη και μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, ενώ το ΔΝΤ φέρεται να επιδιώκει να ανοίξει η συζήτηση τον Απρίλιο, αμέσως μετά την οριστικοποίηση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat.

Μείζον θέμα θεωρείται και ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2014 το οποίο εκτιμήσεις της τρόικας ανεβάζουν σύμφωνα με πληροφορίες από τα 4,5 δις. ευρώ στα 5,5 δις. ευρώ λόγω της υστέρησης των αποκρατικοποιήσεων το 2013 κατά 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Ανοιχτό φαίνεται μεταξύ άλλων το ζήτημα και του τρόπου είσπραξης τους ενιαίου φόρου για τα ακίνητα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δέχεται το ελληνικό σχέδιο αλλά ζητεί να μην αποσυνδεθεί η είσπραξή του από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: