Τα μέτρα δεν θάναι οριζόντια, αλλά θα είναι μέτρα – Η Τρόικα στις 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αβεβαιότητα, αλλά και μυστήριο, καλύπτει την ολοκλήρωση της πέμπτης επιθεώρησης του Ελληνικού Προγράμματος εκ μέρους των επικεφαλής της Τρόικα, καθώς υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα να μην τελειώσει κατά τη δεύτερη επίσκεψή τους, στις 4 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι είχε αποφασιστεί η κάθοδος της Τρόικα στην Αθήνα «κάποια στιγμή στο τέλος Οκτωβρίου», αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω των διαφορών που προέκυψαν και αφορούν κυρίως τη θέση των Ευρωπαίων ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, που θεωρούνται αναγκαία, και τα οποία απορρίπτει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Εάν χρειαστεί και τρίτη επίσκεψη, αυτό σημαίνει ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το νέο χρόνο, μία εξέλιξη αρνητική» (για τη χώρα μας), σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, καθώς προβλέπει ότι θα δυσκολευθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

            Ενώ στο ΔΝΤ αναγνωρίζουν ότι επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα, πιστεύουν ότι μερικά από τα προαπαιτούμενα, όπως και παλιές εκκρεμότητες, δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γουίλιαμ Μέρι, ο επικεφαλής της Αποστολής Πολ Τόμσεν θα τηρήσει τη δέσμευση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και δεν θα ζητήσει οριζόντια μέτρα, ούτε μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Η εξέλιξη θεωρείται μεν θετική, αλλά στο Ταμείο προειδοποιούν ότι εάν κατά την επιθεώρηση εντοπιστεί δημοσιονομικό κενό, τότε αυτό πρέπει να καλυφθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς να αναφέρεται η λέξη μέτρα, τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους δανειστές για να επιλυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με την πηγή «αυτό δείχνει ένα διαφορετικό βαθμό συνεργασίας», που δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

            Το μείζον πρόβλημα αναμένεται να προκύψει κατά τη συζήτηση του χρηματοδοτικού κενού και της κάλυψής του, καθώς το καταστατικό του ΔΝΤ δεν επιτρέπει απαγορεύει δανεισμό σε χώρες που δεν έχουν εξασφαλίσει των πλήρωση των αναγκών τους για 12 συνεχόμενους μήνες. Εχουν κατατεθεί στο τραπέζι διάφοροι τρόποι που είτε απορρίπτονται ή γίνονται δεκτοί χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αποκλείεται η εμπλοκή, αφού οι ελληνικέε αρχές δεν δέχονται κάλυψη του με νέο δάνειο, μία ιδέα που φαίνεται ότι προήλθε από τις Βρυξέλλες.

            Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε:

  1. Τη χρονική μετακύλιση ομολόγων που έχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs)
  2. Τη χρονική μετακύλιση ομολόγων, τα λεγόμενα «ομόλογα Αλογοσκούφη», που είχαν εκδοθεί το 2009 στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, και
  3. Το «μαξιλάρι» του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα.

Το πρώτο σενάριο απορρίφθηκε από τη Γαλλία, που κατέχει το 40% των ομολόγων. Το δεύτερο σενάριο απορρίφθηκε από την Τρόικα διότι παραμένει ο κίνδυνος της «τρύπας» που θα δημιουργηθεί και το τρίτο σενάριο δεν το θέλουν οι ελληνικές τράπεζες ενόψει και του «στρες-τεστ» του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την πηγή «εάν δεν υπάρξει συμφωνία της Αθήνας και της Τρόϊκα για το θέμα αυτό, ο Πολ Τόμσεν δεν θα επιχειρήσει καν να στείλει έκθεση στο διοικητικό συμβούλιο μετά το τέλος της παρούσας επιθεώρησης». Πάντως, ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο «ΕτΚ», ότι το θέμα αυτό «θα μπορούσε να επιλυθεί με 1-2 αποκρατικοποιήσεις».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τρόικα, το έλλειμμα για το 2014 αγγίζει τα 4,4 δις. ευρώ και το 2015 τα 10.9 δις. ευρώ.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, η πηγή εξήγησε ότι ανεξάρτητα πότε θα συζητηθεί δεν επηρεάζει το Πρόγραμμα.  Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στις προθέσεις του Ταμείου, αλλά η πηγή τόνισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να επιλύσουν το πρόβλημα. «Είναι ένα ζήτημα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, το οποίο θα συζητηθεί όταν δηλώσουν έτοιμες και οι δύο πλευρές», είπε η πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι το Ταμείο παραμένει πιστό στο στόχο για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: