Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έλεγχο της νεοφασιστικής ΧΑ




Την υπερψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης σε πολιτικά κόμματα των οποίων οι ηγέτες ή οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, προβάλλει ανταπόκριση από την Αθήνα της Niki Kitsantonis.

H ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greece Suspends State Financing for Far-Right Party».

Στην ανταπόκριση προβάλλεται η δήλωση του εκπροσώπου της ΧΑ, Ηλία Κασιδιάρη ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι «παράνομο και αντισυνταγματικό», καθώς και ότι «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος του να θεωρείσαι αθώος πριν αποδειχθείς ένοχος».

Σημειώνεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της νεοφασιστικής οργάνωσης μετά από μια σειρά βίαιων επιθέσεων που συνδέονταν με μέλη του κόμματος και υποστηρικτές του και οι οποίες κορυφώθηκαν με τη δολοφονία ενός αντιφασίστα μουσικού από δεδηλωμένο  υποστηρικτή του κόμματος.

Η πρόσφατη απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου ήταν ένα ακόμη βήμα για την άμβλυνση της ισχύος της ΧΑ, καθώς από την εποχή εισόδου της στο Κοινοβούλιο το καλοκαίρι του 2012, το κόμμα έλαβε κρατική επιχορήγηση ύψους περίπου €500.000.

http://www.nytimes.com/2013/10/23/world/europe/greece-suspends-state-financing-for-far-right-party.html?pagewanted=print

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: