Οι Ευρωπαίοι απαιτούν νέα σκληρά μέτρα…




Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζουν ότι δεν είνα ιοι αξιωματούχοι του που πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση απαιτώντας νέα μέτρα. Μάλιστα λένε το εξής: πως είναι δυνατόν η κ. Λαγκάρντ να δηλώνει δημόσια και επισημα ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων και ότι δεν θα επιβάλλουν νεα οριζόντια μέτρα, και την ίδια στιγμή ο κ. Πολ Τόμσεν να πιέζει την Αθήνα για νέα μέτρα.

Μία πηγή δήλωσε ότι αρχηγός της Τρόικα είναι ο κ. Μορς, δεν είναι ο κ. Τόμσεν. Και υποστηρίζουν ότι ο κ. Μορς είναι αυτός που μιλά τελευταίος.

Το Ταμείο δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις των κρατών μελών του, αλλά δεν είναι μυστικό ότι ανησυχεί για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, και για την τύχη της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Πηγή εκτός Ταμείου είπε χαρακτηριστικά ότι και η επίσημη Ουάσιγκτον ανησυχεί για την περίπτωση κατάρρευσης της σημερινής κυβέρνησης. Διότι, όπως τόνισε η πηγή, η Ελλάδα θα εισέλθει σε παρατεταμένο προεκλογικό αγώνα, το Πρόγραμμα δεν θα εφαρμόζεται και η οικονομία θα επιστρέψει στο σημείο μηδέν.

Το θέμα, συνέχισε η πηγή, “δεν είναι ποιός κυβερνά. Το μέγα ζήτημα είναι ποιός αποδέχεται και εφαρμόζει το Πρόγραμμα”, το οποίο –όπως ισχυρίστηκε η πηγή- “είναι η μόνη επιλογή” της χώρας μας.

Ο κ. Σαμαράς έχει ανοικτή γραμμή με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Μετά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές του μήνα στο γραφείο της κ. Λαγκάρντ, κατά την οποία φέρεται να της είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί κανένα νέο μέτρο, επικοινώνησαν ξανά όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση στην οποία το Ταμείο υποστήριζε ότι πρέπει να επιβληθούν μέτρα ύψους 3,5 του ΑΕΠ, περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και στη νέα αυτη επικοινωνία, που έγινε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου,  ο κ. Σαμαράς τόνισε στην κ. Λαγκάρντ ότι η κυβέρνηση του αδυνατεί να πάρει έστω και ένα επιπρόσθετο μέτρο.

Η Αποστολή του Ταμείου φτάνει στις 28 Οκτωβρίου στην Αθήνα και θα αναχωρήσει στις 11 Νοεμβρίου. Για καθαρά προσωπικούς λόγους ο κ. Τόμσεν θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: