Η αναζήτηση επενδυτών από τον Πρωθυπουργό και η γενναία προσφορά του Ανδρέα Δρακόπουλου




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η δεύτερη, μέσα σε 51 ημέρες, επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Υόρκη είχε διπλό στόχο, ο οποίος σύμφωνα με τους συνεργάτες του έχει επιτευχθεί, καθώς και στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο οι επαφές πραγματοποιήθηκαν σε υψηλό επίπεδο. Οι συνομιλίες του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, την ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας, με ανώτατα στελέχη εταιρειών-κολοσσών, που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ήταν αποτελεσματικές και ο πρωθυπουργός αναμένει τους «καρπούς» των συζητήσεων αυτών μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε την ισχυρή υποστήριξη του επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος του έστρωσε το «κόκκινο χαλί» στο Κογκρέσο ενημερώνοντας συναδέλφους του, αλλά και βουλευτές που επηρεάζει «για τον αγώνα (του Πρωθυπουργού) προς την κατεύθυνση της σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας». Ο κ. Μενέντεζ, που είχε δίωρη συζήτηση με τον κ. Σαμαρά, φέρεται να τόνισε επανηλειμμένα ότι αποτελή άμεση ανάγκη ο τερματισμός της λιτότητας, την οποία απέρριψε ως εργαλείο τερματισμού οικονομικών κρίσεων.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) ήταν κατηγορηματικός για τις ευθύνες της Καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, για την οποία στο σύνολο του ο πολιτικός κόσμος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «εχθρό της ανάπτυξης». Η συμβουλή που εισέπραξε ο κ. Σαμαράς από τους συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ήταν ότι η συνέχιση της λιτότητας είναι μία «αποτυχημένη συνταγή» και πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Ο πρωθυπουργός δεν ήταν αρνητικός στις αμερικανικές συμβουλές και συστάσεις, αντιθέτως ανέφερε με κατηγορηματικότητα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε άλλα μέτρα. «Οτι (μέτρα) πήραμε, πήραμε…» φέρεται να τόνισε στους συνομιλητές του. Εξηγώντας το σκεπτικό του για τον τρόπο δράσης του το επόμενο 18μηνο, είπε ότι στοχεύει να επιχειρήσει να «δοκιμάσει τα νερά» των αγορών. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο συναντήθηκε με επικεφαλείς μεγάλων εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών, που διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις και αγορές ομολόγων.

Ο κ. Σαμαράς είπε σε Αμερικανό γερουσιαστή ότι πιστεύει πως θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Japonica Partners και άλλες εταιρείες. Εχει σημασία, πάντως, ότι κατά τη συνομιλία με Αμερικανούς νομοθέτες ήταν αισιόδοξος. Σε κάποια στιγμή τόνισε ότι εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές ομολόγων θα επιστρέψουν και θα ποντάρουν στην Ελλάδα, αναφέροντας το παράδειγμα της Japonica Partners, η οποία τον Ιούλιο αγόρασε 4 δις ευρώ σε κρατικά ομόλογα. Ο ιδρυτής της εταιρείας Πολ Καζαριάν, πιστεύει ότι η Ελλάδα «πέτυχε το ακατόρθωτο». Ο Πρωθυπουργός αναμένει και άλλες παρόμοιες δηλώσεις ως αποτέλεσμα της επίσκεψής του.

Ολοι οι συνομιλητές του δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια εξάρθρωσης της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, και μάλιστα του τόνισαν ότι «έχει κερδίσει πόντους» στο Λευκό Οίκο, στο Κογκρέσο και στη μεγάλη Εβραϊκή Κοινότητα της Αμερικής. Εξέπληξε ο βαθμός της ενημέρωσης που είχαν οι συνομιλητές του για το θέμα, και δέχθηκε βοήθεια από το γερουσιαστή Μενέντεζ όταν στη συνάντηση με την ηγεσία της Γερουσίας τόνισε ότι είχε δείπνο με τον κ. Σαμαρά και διαβεβαίωσε πως ο πόλεμος εναντίον της Χ.Α. θα φτάσει μέχρι το τέλος. Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι εάν εξαρθρωθεί πλήρως η οργάνωση, καθώς θεωρείται κίνδυνος για τους επενδυτές, το κλίμα θα αλλάξει εντελώς, όπως υπογράμμισαν στον Πρωθυπουργό οι συνομιλητές του.

Αναφορικά με την οικονομική πτυχή της επίσκεψης, προκάλεσε εντύπωση, ο αριθμός των συναντήσεων του κ. Σαμαρά με επικεφαλείς μεγάλων εταιρειών.

Ο Ελληνοαμερικανός Jemie Dimon οργάνωσε συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, με βασικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν «μεγάλα ονόματα», όπως o Νίκ Ρίλεϊ από την Blue Crest Capital, ο Ιγκορ Ρακόφσκι από τη Citigroup, η Τζοϊς Τσαγκ της JP Morgan, η Σάρα Ζερβού από την Openhaimer Funds.

Επίσης έλαβαν μέρος οι εξής:

Από τη Fidelity ο Χον Καρλσον, από την King Street Capital ο Μπράιαν Χίγκινς, από την –Lazard η κ. Ντένις Σάιμον, από τη νορβηγική Norgress Bank Investment ο Κνούτ Λάνγκχολμ, από τη NWI Management ο Χάρι Χαράντ, από την Wellington Managment ο Τζέιμς Βαλλόν, από τη BTG Punctual ο Ντέιβιντ Μάρτιν και από την OFR capital, ο Τζόζεφ Ντάζα.

Σε ένα γεύμα στο Μανχάταν συμμετείχαν και άκουσαν τον κ. Σαμαρά, οι καλύτεροι των καλύτερων όπως χαρακτηρίζονται από τους οικονομικούς συντάκτες της πόλης: Ο Τζον Πόλσον, που στοιχημάτισε εναντίον της Ελλάδας και έχασε, και ο οποίος διαθέτει πακέτα μετοχών στις τράπεζες Πειραιώς και Alpha, o Λόιντ Μπλάκφειν από την Goldman Sachs, o Λάρι Φίνγκ της Βlack Rock του Ελληνοαμερικανού Πίτερ Πίτερσεν, που τον προλόγισε και στο Petersen Institute, ο Τζάσουα Φρίνρ μαν της Canyon, ο Μαρκ Γκάλογκλι της Center Bridge, ο Μπρούνο Μπίκ της BIC, ο Τζέιμς Σμίθ της Thomson Reuters, και ο Σκοτ Κάπνικ της –Highbridge.

Σε όλους μίλησε για τη «μεγάλη επιστροφή» της Ελλάδας, για τη «νησίδα σταθερότητας» στη Μεσόγειο για την αναμενόμενη ανάκαμψη και ανάπτυξη την οποία «βλέπει» μέσα στην επόμενη χρονιά.

Αναφερόμενος στις επαφές του κατά την ομιλία του στο δείπνο της Hellenic Initiative, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: Αυτό που εισέπραξα από ττους συνομιλητές μου είναι ο σεβασμός τους σε μία χώρα που κάνει θυσίες, για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να πετύχει την οικονομική επιστροφή (comeback)…

Στην παραπάνω εκδήλωση προκάλεσε θύελλα χειροκροτημάτων η ανακοίνωση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου (φωτογραφία) ότι το Ιδρυμα Νιάρχος θα χρησιμοποιήσει ακόμα 100 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα και το λαό της. Δυστυχώς, η μεγάλη προσφορά του κ. Δρακόπουλου, που έχει σηκώσει το βάρος της βοήθειας προς τη χώρα, δεν βρήκε μιμητές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης…

Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: