Η Αγκυρα προσπαθεί να επιβάλει τις εξελίξεις




Τoυ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ασφυκτικό κλοιό επιχειρούν να διαμορφώσουν οι Τούρκοι γύρω από τη Λευκωσία και να επιβάλουν εξελίξεις. Ανακοινώνουν από μόνοι τους ημερομηνία έναρξης συνομιλιών με καταληκτική ημερομηνία. Την ίδια ώρα, κωλυσιεργώντας αλλά και δημιουργώντας εντυπώσεις, προσπαθούν να επιβάλλουν τους όρους τους.

Την ώρα που οι διαπραγματευτές συζητούσαν στη Λευκωσία χωρίς να πετύχουν συμφωνία για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωνε από την Άγκυρα ότι η πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου, θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου. Προάγγελε περαιτέρω πως ο ίδιος θα μεταβεί στα κατεχόμενα για επαφές πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ενημερωμένη πηγή ανέφερε πως η 4η Νοεμβρίου τέθηκε προκαταρκτικά από τον κ. Ντάουνερ, ο οποίος είπε πως «η ημερομηνία αυτή φαίνεται λογική». Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, διέψευσαν χθες τον Νταβούτογλου, σημειώνοντας πως δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, στην παρουσία του Αλεξάντερ Ντάουνερ, έγιναν κάποια βήματα προόδου, αλλά η προσπάθεια προχωρεί πολύ αργά. Κατατέθηκαν από όλες τις πλευρές, Ε/κ-Τ/κ και ΟΗΕ, άτυπα έγγραφα για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης. Παραμένουν, ωστόσο, οι διαφωνίες στα μεγάλα θέματα, που είναι η βάση των διαπραγματεύσεων και η μεθοδολογία. Και χωρίς να επιτευχθεί σύγκλιση σε αυτά τα δυο ζητήματα, κοινή δήλωση, που θα εκδοθεί μετά την πρώτη συνάντηση, δεν θα υπάρξει.

Από τις συζητήσεις προκύπτει ευθέως πως η τουρκική πλευρά δεν ευνοεί την έκδοση κοινής δήλωσης, για να αρχίσει μια διαδικασία χωρίς πλαίσιο και βάση διαπραγμάτευσης. Με τη θέση αυτή διαφωνούν Λευκωσία και ΟΗΕ. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναχώρησε χθες από την Κύπρο ενώ οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους.

Χθες στην Άγκυρα ο Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους. Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκρινε πως έπρεπε να δημιουργήσει «κινητικότητα» στο Κυπριακό. Ο Νταβούτογλου έκανε αναφορά και στη συμφωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στα 50-60 χρόνια της κρίσης (του Κυπριακού) που εκπρόσωπος του ψευδοκράτους θα επισκεφθεί την Αθήνα και εκπρόσωπος της «ε/κ διοίκησης» την Άγκυρα λέγοντας πως «ξεπεράστηκε ένα σοβαρό ψυχολογικό κατώφλι».

Με τον κ. Ναμί, συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου, συζήτησαν και το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι συμμετέχοντας από τη μια στις διαπραγματεύσεις, από την άλλη θα συνεχίσουν να ασκούν το δικαίωμα για δημιουργία σχέσεων με όλους ως ισότιμη κοινότητα, εξηγώντας τον δίκαιο αγώνα τους. Θα επιδείξουν, όπως και σήμερα, συνέχισε, προσπάθεια για την άρση των άδικων «εμπάργκο» και των απαρχαιωμένων περιορισμών.

Ερωτηθείς πώς θα επηρεάσουν τη διαδικασία οι επισκέψεις των εκπροσώπων σε Άγκυρα και Αθήνα και εάν σε μεταγενέστερο στάδιο θα γίνει μια πολυμερής διάσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε απλώς ότι οι τελευταίες εξελίξεις, δείχνουν πως ξεπεράστηκε ένα σημαντικό ψυχολογικό κατώφλι.

Ο Οζντίλ Ναμί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νταβούτογλου στην Άγκυρα ανέφερε πως έθεσαν σαν στόχο τον Μάρτιο του 2014. «Πριν από αυτό επιθυμούμε την διενέργεια ενός δημοψηφίσματος στο νησί μας για μια περιεκτική λύση και αυτή η περιεκτική λύση να μετατραπεί οπωσδήποτε σε πραγματικότητα», είπε. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι σήμερα στις συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό στάδιο και χαρακτήρισε λάθος αυτό να θεωρείται ως μη γενόμενο.

Ο Έρογλου από την πλευρά του δήλωσε πως ελπίζει ότι θα αρχίσουν συνομιλίες μέχρι το δεύτερο ήμισυ του Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

Δηλώνοντας ότι οι εργασίες για την προετοιμασία κοινής δήλωσης που να αναγνωστεί μετά την συνάντηση συνεχίζονται, ο  Έρογλου είπε: «Υπάρχουν προσχέδια ετοιμασμένα και από τις δύο πλευρές. Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται πάνω στα προσχέδια αυτά.  Θέλουμε τις συνομιλίες να συνεχιστούν ακόμη και εάν δεν υπάρχει κοινή δήλωση.  Ο στόχος μας είναι η επίτευξη μίας λύσης».

Τονίζοντας ότι είναι εκτός θέματος για τους ίδιους να αποδεχθούν τους όρους που χρησιμοποιούνται στο προσχέδιο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Έρογλου δήλωσε ότι ο κ. Ντάουνερ πρότεινε ένα νέο προσχέδιο προς αυτούς μετά την συνάντηση με τους Ελληνοκυπρίους.

Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: