Forbes: Η Γερμανία θα ασχοληθεί με την Ελλάδα!




Ο διευθυντής διεθνούς οικονομίας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων Benn Steil και η αναλύτρια Dinah Walker εκτιμούν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η Angela Merkel, έχοντας καινούργια εντολή από το εκλογικό σώμα, θα ασχοληθεί με την αναξιόχρεη Ελλάδα.

Κατά τους συντάκτες του άρθρου για το FORBES με τίτλο «Will Greece Decide the German Elections? If so, what’s next?», η δυνατότητα της Ελλάδας να διασφαλίζει χρηματοδότηση σχετίζεται άμεσα με τη δυνατότητα της να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, που με τη σειρά του ως γεγονός θα καθορίσει αντίστοιχα και τη μοίρα της Πορτογαλίας και άλλων μεγαλύτερων και σημαντικότερων χωρών. Οι συντάκτες εκτιμούν επίσης ότι η ελληνική αξιοπιστία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Η ελληνική αξιοπιστία τέθηκε εν αμφιβόλω από το ΔΝΤ όταν έγινε λόγος για χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο έτος. Το ζήτημα θα καθοριστεί στις 29 Σεπτεμβρίου, αν ωστόσο οι γερμανικές εκλογές δεν έχουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ο καθορισμός του θα παραταθεί. Κάθε φορά, λένε, που διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του γερμανικού σπρεντ βάσης και του ελληνικού, πέφτει και η δημοτικότητα του FDP ενώ ανεβαίνει εκείνη του SPD.

Το FDP ενδέχεται να μην πετύχει την είσοδό του στο γερμανικό Κοινοβούλιο, όταν η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το AfD μπορεί να λάβει έως και ένα 8%. Αν το AfD εισέλθει στη Βουλή είναι αναμενόμενη μια μακριά περίοδος αβεβαιότητας. Επίκειται  και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και για τη δράση εξαγοράς κυβερνητικών ομολόγων της ΕΚΤ, γεγονότα που ενδέχεται να περιορίσουν πολιτικά τη δυνατότητα της Γερμανίας να χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ελάφρυνσης  χρέους.

Μια γερμανική πολιτική παράλυση μπορεί να προκαλέσει νέα κορύφωση των ελληνικών σπρεντ, αναβιώνοντας την κρίση στην ευρωζώνη, όταν η ευρωζώνη δεν θα μπορεί να την διαχειριστεί.

http://www.forbes.com/sites/realspin/2013/09/17/will-greece-decide-the-german-elections-if-so-whats-next/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: