Τιμή στους νεκρούς της 11ης Σεπτεμβρίου 2001




11 Σεπτεμβρίου σήμερα. Την ονόμασαν «η μέρα που άλλαξε τον κόσμο». Στις ΗΠΑ τιμάται η θλιβερή επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 3 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θυμάται και ξαναζεί το σοκ.

Σύμφωνα με τη «Φωνή της Αμερικής», χαμηλών τόνων τελετές έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον, με ενός λεπτού σιγή την ώρα ακριβώς που πριν 12 χρόνια αεροσκάφη που είχαν καταληφθεί από τρομοκράτες έπεσαν πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το κτήριο του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον.

Επίσης, μουσείο προς τιμήν των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου προχωρά προς ολοκλήρωση, στο σημείο όπου κάποτε υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι στη Νέα Υόρκη.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα παραστεί σε τελετή στο Πεντάγωνο με τον Υπουργό Άμυνας, Τσάκ Χέιγκελ και τον αρχηγό του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι.  Στην τελετή εκτός από τους ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους και τον Πρόεδρο, θα συμμετάσχουν μόνο οι συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύντομο χρονικό —————- Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, περίπου στις 09:15 ώρα ΗΠΑ, ο Μοχάμεντ Άτα και η ομάδα του καταλαμβάνουν τα αεροσκάφη των American Airlines και τα οδηγούν στους Δίδυμους Πύργους, το «καμάρι»της Νέας Υόρκης και το πεντάγωνο.

Η πτήση 11 της American Airlines που πραγματοποιείται από ένα Boeing 767-223, συντρίβεται πάνω στον Βόρειο Πύργο του World Trade Center στις 8:46 π.μ. (τοπική ώρα) ενώ λίγα λεπτά αργότερα η πτήση 175 της United Airlines, που πραγματοποιείται από ένα Boeing 767-222, συντρίβεται επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02 π.μ. (τοπική ώρα).

Μίση ώρα αργότερα η πτήση 77 της American Airlines, με ένα Boeing 757-223, πέφτει στο Πεντάγωνο, στις 9:37 π.μ. (τοπική ώρα). Ενώ, η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03 π.μ. (τοπική ώρα). Τα ουρλιαχτά των επιβατών της πτήσης 93, που σύμφωνα με όσα είχαν ακουστεί τότε κατευθυνόταν στο Λευκό Οίκο, άφησαν άφωνους τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο Κλίβελαντ.

Συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν οι δύο πολεμικές επιθέσεις που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε Αφγανιστάν (7 Οκτωβρίου 2001) και Ιράκ (20 Μαρτίου 2003) αντίστοιχα, στα πλαίσια του Πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία.

Πηγή: CNA – Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: