Μετά τη Λευκωσία στην Άγκυρα ο Ντάουνερ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην  Άγκυρα για να συναντήσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μεταβαίνει μετά τη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος άρχισε χθες επαφές στο νησί, επιχειρεί ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων να καταγράψει και τις προθέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Χθες συναντήθηκε χωριστά με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον σύμβουλο του Έρογλου, Οσμάν Ερντούγ. Απόψε θα παραθέσει δείπνο στους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας. Αύριο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Είναι σαφές πως το ταξίδι του αυτό έχει χαρακτήρα προετοιμασίας του εδάφους ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση αφορά και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στη διαδικασία που θα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως θα πρέπει να γίνεται συζήτηση όλων των ουσιαστικών πτυχών, ταυτόχρονα αλλά και παράλληλα, και όχι να απομονώνονται κεφάλαια. Σημειώνεται πως η διαδικασία που άρχισε το 2008 επικεντρώθηκε βασικά στη συζήτηση των θεμάτων διακυβέρνησης και δεν άγγιξε μια σειρά ουσιαστικές πτυχές, όπως το εδαφικό και την ασφάλεια. Ως εκ τούτου, η Λευκωσία θέλει να διαφοροποιήσει τη διαδικασία ώστε να αποδίδει.

Στο μεταξύ, παράλληλες επαφές στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Ακολουθώντας κατά πόδας τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Έρογλου μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρεί να διευθετήσει επαφές στην έδρα του ΟΗΕ. Το σίγουρο είναι ότι θα παραστεί στη σύνοδο της Ισλαμικής Οργάνωσης, που συγκαλείται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τον Έρογλου, σύμφωνα με την τουρκική Μιλιέτ, θα συνοδεύει ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί.

Ο Ντερβίς Έρογλου σε δηλώσεις του, υποστήριξε πως είναι έτοιμος να αρχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν. Συνέχισε λέγοντας ότι το ερώτημα είναι αν οι Ε/κ θα συνεχίσουν με μία νέα μέθοδο ή αν ο κ. Αναστασιάδης θα συνεχίσει απ’ εκεί που είχαν σταματήσει οι συνομιλίες.

Ο Έρογλου ισχυρίσθηκε πως «ο κ. Αναστασιάδης, πριν έρθει στην εξουσία, έκανε λόγο για μία χαλαρή ομοσπονδία. Ήθελε η ισχύουσα δομή, στο νησί, να συνεχιστεί. Ο Αναστασιάδης, ο οποίος δέχθηκε έντονες πιέσεις από το Συμβούλιο και την Εκκλησία, τώρα βραδυπορεί για να μην αρχίσουν οι συνομιλίες. Διστάζει από τις αντιδράσεις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: