Θερμό φθινόπωρο για την Κύπρο




Του Κώστα Βενιζέλου

Γεμάτη θα είναι η ατζέντα του φθινοπώρου και οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τη χώρα μας. Οι εξελίξεις θα τρέχουν σε διάφορα πεδία και προμηνύεται μια θερμή περίοδος. Αναμένονται νέα δεδομένα στο Κυπριακό, στα θέματα του φυσικού αερίου αλλά και στην Οικονομία. Την Κύπρο θα επηρεάσουν και οι εξελίξεις στην περιοχή μας, κυρίως τα διαδραματιζόμενα στη Συρία, αλλά και στην Αίγυπτο.

Στο Κυπριακό, αρχίζουν οι συνομιλίες στα μέσα Οκτωβρίου και ενόψει τούτου στη Λευκωσία φθάνει στις 9 Σεπτεμβρίου ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν την έναρξη εντατικών συνομιλιών, που θα κρατήσουν μερικούς μήνες. Πληροφορίες αναφέρουν πως στους σχεδιασμούς του διεθνούς οργανισμού και άλλων διεθνών παικτών που εμπλέκονται, είναι η αξιοποίηση όλων των δεδομένων και εξελίξεων, όπως τα διαδραματιζόμενα στην Οικονομία και στο φυσικό αέριο.

Στα θέματα της Οικονομίας, το επόμενο βήμα είναι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 13 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να απελευθερωθεί η δόση του δανείου ύψους 1.5 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή τα μνημονιακά νομοσχέδια που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυπριακή οικονομία θα αξιολογηθεί εκ νέου από την Τρόικα στο τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, κι αυτό ως γνωστό θα γίνεται κάθε τρεις μήνες για παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου.

Στην πλευρά των τροϊκανών φαίνεται να υπάρχει ανησυχία για το θέμα της Τράπεζας Κύπρου. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τρόικα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και θεωρεί πως η τράπεζα ενδεχομένως να πέσει θύμα των παρασκηνίων αλλά και πολιτικών παιχνιδιών που διαδραματίζονται. Το θέμα κατέστη πολιτικό, σημείωνε ενημερωμένη πηγή. Θεωρούν πως το θέμα έπρεπε να κλείσει προ πολλού, υπάρχει καθυστέρηση, η οποία, όπως αναφέρουν, αποβαίνει σε βάρος των προοπτικών της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, η οποία είναι και συστημική.

Πάντως, το θέμα της Οικονομίας αναμένεται να επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό όλα τα άλλα ζητήματα. Οι εκτιμήσεις πως το 2014 θα είναι χειρότερο θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν από τις κινήσεις που θα γίνουν αυτή την περίοδο από την Κυβέρνηση. Αν και θεωρείται δύσκολο να διαψευστεί αυτή η πρόβλεψη, ότι δηλαδή το 2014 θα επιδεινωθεί η κατάσταση στην Οικονομία.

Στο πεδίο του φυσικού αερίου, οι εξελίξεις θα πολλές, τόσο πολιτικές/διπλωματικές όσο και στο χώρο των ερευνών.

Αυτή την περίοδο διεξάγονται σεισμικές έρευνες στα τεμάχια 10, 11 και 12, ενώ δυο ταξίδια κρίνονται σημαντικά για το κεφάλαιο αυτό. Το ταξίδι, αύριο, του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Αίγυπτο. Η επίσκεψη αυτή, αν και ήταν προγραμματισμένη, λόγω των εξελίξεων στη χώρα αυτή, θεωρείται και ως κίνηση της Λευκωσίας για στήριξη του σημερινού καθεστώτος της Αιγύπτου. Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει γύρο αδειοδότησης, ο οποίος  αφορά και τεμάχια που συνορεύουν με κυπριακά (10, 11).  Το επόμενο σημαντικό ταξίδι είναι αυτό της ερχόμενης εβδομάδας, του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη στις ΗΠΑ. Οι επαφές του θα είναι σε πολιτικό επίπεδο αλλά και με εταιρείες. Η εκεί μετάβαση του υπουργού ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό ως στήριξη των Αμερικανών στις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πάντως, το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας συντηρείται από διάφορες πλευρές που θέλουν να εξυπηρετήσουν τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρπάρος» ολοκληρώνει στο τέλος Σεπτεμβρίου τις έρευνές του στη Μαύρη Θάλασσα και το ζητούμενο είναι εάν θα ταξιδεύσει μέχρι την Κύπρο, όπως έχει εξαγγείλει η Άγκυρα. Εάν γίνει τούτο, τότε θα συνιστά μια κίνηση προς την κατεύθυνση συντήρησης ενός κλίματος έντασης στην περιοχή από πλευράς Τουρκίας.

Αγγίζουν την Κύπρο οι εξελίξεις

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας επηρεάζουν όλους τους σχεδιασμούς αλλά και τα ανοικτά μέτωπα. Σε περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας, ενδεχομένως να δημιουργηθεί θέμα ασφάλειας σε ότι αφορά τις έρευνες που διεξάγονται στα κυπριακά τεμάχια για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου. Τούτο, όμως, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου ( πυκνώνουν οι εκτιμήσεις πως θα είναι «χειρουργικές οι επιθέσεις» και σύντομες). Εάν άλλο θέμα που εγείρεται είναι ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας, σε περίπτωση επίθεσης κατά της Συρίας. Όλα τα σενάρια εξετάζονται από το υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΤΑΟΥΝΕΡ

Τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, που χρονικά τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου. Η άφιξη στο νησί του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στις 9 Σεπτεμβρίου, στοχεύει πρωτίστως να ξεκαθαρίσει τα θέματα της μεθοδολογίας και της διαδικασίας.

Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ θα παραμείνει για μια εβδομάδα στην Κύπρο και βάρος θα δώσει στις χωριστές επαφές που θα έχει με Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ. Για τον Διεθνή Οργανισμό, εκείνο που θεωρείται κρίσιμο και καθοριστικό είναι η στάση των εμπλεκόμενων πλευρών έναντι του εγγράφου Ντάουνερ. Η προσπάθεια Έρογλου, να προκαταλάβει τις εξελίξεις, αποδεχόμενος το έγγραφο συγκλίσεων/αποκλίσεων (2008-2012) των Ηνωμένων Εθνών, ως βάση για διαπραγμάτευση, θυμίζει την εποχή Ραούφ Ντενκτάς, αλλά από την ανάποδη.

Τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχόταν τα πάντα επειδή θα τα απέρριπτε ο Ντενκτάς… Πάντως, η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει πως το έγγραφο μπορεί να θεωρηθεί ως «σημείο αναφοράς» και όχι ως βάση διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, η διαπραγματευτική ομάδα του τέως Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, αξιολογώντας το έγγραφο, εξέφρασε τη θέση πως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα όλα όσα καταγράφονται σε αυτό.

Σημαντικό για την περίοδο αυτή θεωρούν στα Ηνωμένα Έθνη το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη. Και τούτο επειδή στο υψηλότερο επίπεδο -στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα- θα ξεκαθαρίσει η εικόνα των προθέσεων, ένθεν και ένθεν για το τι μέλλει γενέσθαι στη διαδικασία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: