Δεν θα γίνει συνάντηση Ομπάμα-Ροχανί




Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν είναι στα σχέδια του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, προκειμένου οι δύο ηγέτες να συζητήσουν το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο τα σενάρια για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ Ομπάμα και Ροχανί, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο, ξεκίνησαν εξαιτίας της προθυμίας του ιρανού προέδρου να συνεργαστεί με τη Δύση, σε σχέση με τον προκάτοχό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

«Οι συνθήκες που θέτουμε είναι αυτές της διαφάνειας στις σχέσεις μας με το Ιράν, ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει τα λόγια να ακολουθούνται από πράξεις», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς. Τόνισε, επίσης, ότι ο Ομπάμα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι ανοιχτός σε διμερείς συνομιλίες με τους Ιρανούς.

Οι δύο ηγέτες είναι προγραμματισμένο να δώσουν ομιλίες την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στον πρώτο γύρο των συνομιλιών τους αφότου άρχισαν οι εκ νέου ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο αμερικανός πρόεδρος είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συναντήσεις επίσης θα πραγματοποιήσει με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, και τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν.

Στο μεταξύ, στενός συνεργάτης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι η πρόοδος που έχει σημειώσει ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δεν επαρκεί για να καθησυχάσει τους συνομιλητές του όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον συμφιλιωτικό τόνο που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Ροχανί απέναντι στην Δύση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, αλλά σημείωσε ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις αυτές “σαφώς και δεν επαρκούν για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας” για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Μπεν Ρόουντς επανέλαβε επίσης την θέση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία, οι ΗΠΑ θέλουν “συγκεκριμένες ενέργειες” από την Τεχεράνη όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών.

Πηγή: Λευκός Οίκος, DPA, ANA-MPA, AFP

Photo: esident Barack Obama greets Ford employees from the driver’s seat of a Ford truck after delivering remarks on the economy at the Ford Kansas City Stamping Plant in Liberty, Mo., Sept. 20, 2013. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: