Ασκήσεις επί χάρτου ενόψει συνομιλιών




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Θέσεις ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό ετοίμασαν στο Υπουργείο Εξωτερικών μαζί με τον διαπραγματευτή και μετά που θα εγκριθούν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα παρουσιασθούν για συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, οι θέσεις ετοιμάσθηκαν, μελετούνται από τον ίδιον, ωστόσο, στόχος είναι να εξασφαλισθεί και το πράσινο φως του Εθνικού Συμβουλίου.

Ενόψει και της άφιξης στο νησί του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, την ερχόμενη εβδομάδα και τη μετάβαση του προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη (22 Σεπτεμβρίου), τα τελευταία 24ωρα υπάρχει κινητικότητα στην Κυβέρνηση, που προετοιμάζεται.

Είναι σαφές πως στη διαμόρφωση των θέσεων στο Κυπριακό λαμβάνεται υπόψη και ο παράγοντας φυσικό αέριο. Στη Λευκωσία, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, το φυσικό αέριο θεωρείται εργαλείο το οποίο μπορεί να ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων και επιδιώξεων στις διαπραγματεύσεις, σε σχέση με το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης του Κυπριακού.

Θεωρείται ως αιχμή του δόρατος στην εξωτερική πολιτική και ως επένδυση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Χωρίς να συνδέονται Κυπριακό, φυσικό αέριο και Οικονομία, καθώς «αποτελούν παράλληλες διαδικασίες» που αλληλοεπηρεάζονται αλλά δεν συναντώνται, είναι σαφές πως το θέμα της ενέργειας αποτελεί το νέο στοιχείο που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.

Η εκτίμηση της Λευκωσίας είναι πως με τις σωστές κινήσεις η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κόμβο στην περιοχή και ως «η πιο προβλέψιμη χώρα» να διαδραματίσει ρόλο. Ρόλο στην περιοχή και μέσα από την ΕΕ.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην περιφερειακή πολιτική. Πολιτική που αφορά την προσέγγιση με τους γείτονες, Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο, αλλά και Παλαιστίνη. Χώρες με τις οποίες έχουμε θαλάσσια σύνορα και κοινά κοιτάσματα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επέστρεψε προχθές από το Κάιρο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως από την αιγυπτιακή πλευρά υπάρχει διάθεση για αναβαθμισμένη συνεργασία. Εκτιμάται ιδιαίτερα από το Κάιρο το γεγονός ότι η Λευκωσία στήριξε εξαρχής την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Οι εκτιμήσεις είναι πως η Άγκυρα με τις κινήσεις της στην περιοχή έχει χάσει έδαφος και πως η ακολουθούμενη περιοχή έχει ακυρώσει τους σχεδιασμούς να καταστεί η Τουρκία ηγέτιδα χώρα του ισλαμικού κόσμου. Βεβαίως, αυτό αφορά τη σημερινή συγκυρία και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό στο μέλλον. Ακόμη και για τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: