Αναστασιάδης: Σημαντική η συνάντηση με Μπάιντεν




Λευκωσία: Σημαντική από πάσης άποψης χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την επικείμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζον Μπάιντεν, σημειώνοντας πως «δημιουργεί όλες τις ευκαιρίες για να συζητηθούν σε βάθος και οι δικές μας απόψεις όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τη συμβολή που μπορεί, μεταξύ άλλων, να έχει και η αμερικανική κυβέρνηση».

«Την ίδια ώρα πιστεύω ότι αποτελεί και ένδειξη του γεγονότος ότι η αναβάθμιση και η εμβάθυνση των σχέσεων υλοποιούνται μέσα από την πρωτοβουλία του Αμερικανού αντιπροέδρου να συναντηθούμε», είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Σταύρου Στυλιανίδη, στο Επισκοπειό.

Ερωτηθείς αν η εν λόγω συνάντηση θα είναι ένα από τα βήματα για την καλή προετοιμασία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Xωρίς αμφιβολία. Θεωρώ ότι όλοι όσοι μπορούν να συμβάλουν θα πρέπει και να ενημερωθούν ότι δεν μπορεί να αρχίσει ένας διάλογος χάρη του διαλόγου ή απλώς μια από τα ίδια, όπως λέμε στην καθομιλουμένη».

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην πρόταση για την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «αν δεν δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στο Κυπριακό με πραγματικά γενναίες πρωτοβουλίες από πλευράς Τουρκίας δεν βλέπω ότι θα αναπτερωθεί η ελπίδα ή δεν βλέπω πώς θα ήταν δυνατόν να ελπίζουμε σε μια σύντομη λύση του Κυπριακού».

«Αν θα επαναλαμβάνουμε εαυτούς όπως στο παρελθόν θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να το αποδείξουμε όλοι -ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο για λύση του Κυπριακού, όπως είναι η Τουρκία- μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες», πρόσθεσε.

«Δεν αποκλείουμε καμιά πρόταση»

Σε ότι αφορά την ενδιάμεση λύση για το φυσικό αέριο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «δεν αποκλείουμε καμία από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί (…) προκειμένου να επιτύχουμε την κάθετη μείωση (της τιμής) του ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι την ώρα που θα έχουμε τη δυνατότητα από ιδίους πόρους να εφοδιάζουμε την ΑΗΚ με το φτηνότερο δυνατόν καύσιμο. Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το φυσικό αέριο».

Είπε επίσης πως έχει κάνει διαβήματα «διότι θέλω να αισθάνομαι ότι δεν δημιουργούνται εκ των ων ουκ άνευ είτε πολιτικά προβλήματα με φίλες χώρες είτε ακόμη και να αποκλείονται λύσεις, οι οποίες πιθανότατα να δώσουν μειωμένη την τιμή του ρεύματος» και ζήτησε από τη Γενική Ελέγκτρια να προχωρήσει σε μια έρευνα αυτών που αποτελούν τα συστατικά καθορισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: