Προτροπές για πιό άμεση και ενεργή αντιμετώπιση της κρίσης ζητούν New York Times και Financial Times




Η Νέα Υόρκη, γράφει ο σύμβουλος επιχειρήσεων και πρώην επικεφαλής της Citigroup, William Rhodes, απορεί με την αυταρέσκεια των αξιωματούχων των Βρυξελλών που βρίσκονται σε διακοπές, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους στην ΕΚΤ, ευελπιστώντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η γενναιοδωρία των Γερμανών θα αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα της περιοχής (NEW YORK TIMES, “Vacationing while Europe Sinks”).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, οι αιτίες της ύφεσης αποδίδονται ‘στη συνεχιζόμενη κατάτμηση των οικονομικών αγορών, στους εξασθενισμένους ισολογισμούς των τραπεζών, στη μειωμένη ζήτηση, στην αβεβαιότητα και τις δομικές αδυναμίες που αλληλοενισχύονται και συνεισφέρουν στην συρρίκνωση της πραγματικής δραστηριότητας’.

Εδώ και μήνες, οι αρχές της ευρωζώνης δεν έχουν κατορθώσει να οριστικοποιήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της απαιτούμενης τραπεζικής ένωσης. Οι τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν την περιουσιακή τους βάση, οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις δεν χαίρουν πίστωσης, οι προοπτικές μείωσης της ανεργίας στις χώρες της περιφέρειας είναι αβέβαιες, ενώ οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν μια χαμένη δεκαετία που θα βυθίσει χιλιάδες ανθρώπους στη μιζέρια.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών φαίνεται πως θα μειωθεί κι άλλο, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις αδύναμες χώρες, αλλά και οι ατμομηχανές της ευρωζώνης δυσκολεύονται να σημειώσουν ανάπτυξη. Σημαντική για τους επενδυτές είναι και η εμπιστοσύνη της οποίας χαίρουν οι εθνικοί ηγέτες (ή η έλλειψή της), ώστε να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα, ενώ και η βραδύνουσα ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο δεν προδιαθέτει τους επενδυτές θετικά.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν συστηματικά υποτιμήσει τους κινδύνους της κρίσης, δεν υπολόγισαν την ανεργία κατά την επιμονή τους με την λιτότητα, καθυστέρησαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά δύο έτη και δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την αναγκαιότητα μιας νέας αναδιάρθρωσης.

Οι εταιρικοί επενδυτές εξετάζουν μια ευρεία γκάμα οικονομικών και πολιτικών παραγόντων στην ευρωζώνη πριν πάρουν επενδυτικές αποφάσεις και οι  οικονομικές συνθήκες εν προκειμένω επιδεινώνονται. Αντί να βρίσκονται σε διακοπές, οι ιθύνοντες της ευρωζώνης θα έπρεπε να κλείνουν συμφωνίες που θα οδηγήσουν σε μία εύρωστη τραπεζική ένωση, να ενισχύσουν τους μηχανισμούς χορήγησης πίστωσης στις αδύναμες χώρες, να ανανεώσουν το δημοσιονομικό σύμφωνο και να θέσουν χρονικά όρια για την εφαρμογή των ανωτέρω.

http://www.nytimes.com/2013/08/08/opinion/global/vacationing-while-europe-sinks.html?ref=europe

Άρθρο γνώμης στους FINANCIAL TIMES (Europe’s Window of Opportunity”) αναφέρεται στην τελευταία ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ΕΕ (και το Βερολίνο) πριν τις ευρωεκλογές να αποκαταστήσουν την οικονομική ισορροπία και να εξομαλύνουν τον διαχωρισμό μεταξύ Βορρά και Νότου.

Απαιτείται σκληρή εργασία για την διόρθωση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών, την αποκατάσταση της κατάτμησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επαναφορά της ροής των πιστώσεων στις εταιρίες, καθώς και για την καταπολέμηση της ανεργίας. Μετά τον Αύγουστο, εμφιλοχωρεί το ενδεχόμενο μιας δεύτερης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και ενός πιστωτικού προγράμματος ασφαλείας για την Πορτογαλία, προκείμενου να διευκολυνθεί η επάνοδός της στις αγορές.

Το παράθυρο της ευκαιρίας είναι ανοιχτό έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς σε περίοδο κρίσης είναι πιθανή η άνοδος αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών κινημάτων ενάντια στο κατεστημένο, με αποτέλεσμα η εξασθενημένη νομιμοποίηση των Ευρωπαίων ηγετών να μην τους επιτρέψει να συνεχίσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Το Βερολίνο πρέπει να είναι αποφασιστικό και το τεστ θα είναι η ταχύτητα της προόδου της τραπεζικής ένωσης. Η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, και τα αποτελέσματα της επιθεώρησής της θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους Γερμανούς, ακόμη κι αν αναδείξουν τις αδυναμίες των γερμανικών τραπεζών.

Πρέπει επίσης η Γερμανία να βοηθήσει στην δημιουργία μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών, γιατί διαφορετικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να συνδράμουν στην αναθέρμανση της οικονομικής ανάπτυξης.

http://www.ft.com/cms/s/0/a375d418-0105-11e3-a90a-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: