Καυγάδες για το θεαθήναι – Συντηρούνται από τις κόντρες, καλύπτουν αδυναμίες




Του Κώστα Βενιζέλου

Ο καβγάς γίνεται για το ποιος στήριξε ή δεν στήριξε τον άλλο και πώς αυτό θα δοθεί ως αντάλλαγμα σήμερα. Ο καβγάς γίνεται για το τι έκανε ο μεν και «τα κατάφερε σπουδαία» και τι δεν έπραξε ο δε και «τα έκανε μαντάρα». Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ ασκούνται στο γνώριμό τους άθλημα, σε αυτό που θεωρούν ότι αρέσει στην εκλογική τους πελατεία.

Τα δυο μεγάλα κόμματα, συντηρούνται με τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις  και τη διατήρηση ενός διπολισμού, που διασφαλίζει την εναλλαγή τους στην εξουσία. Τα κοινά τους σημεία είναι περισσότερα από ό,τι οι διαφορές τους, που παραπέμπουν σε θεωρίες και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Η πράξη είναι αυτή που έχει σημασία και όχι τι λένε τα στελέχη σε συγκεντρώσεις, συνεδριάσεις και ακτίβ.

Στο Κυπριακό εκφράζουν την ίδια φιλοσοφία αν και μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαφορετικές τακτικές που υιοθετούνται κατά καιρούς. Είκοσι μήνες στήριζε τους χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης και αυτό ζητά να γίνει σήμερα από το ΑΚΕΛ προς αυτόν. Σε ποια βάση παρέχεται υποστήριξη; Στη βάση κοινών πολιτικών και μόνο. Έτσι έγινε τότε, έτσι θα γίνει -αν γίνει- σήμερα.

Στα θέματα της οικονομίας, η πενταετία της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ επιβεβαίωσε πως σε αυτό που διαφέρουν είναι η ικανότητα διαχείρισης του ίδιου μοντέλου. Πέρα από τις ανεπάρκειες, που χαρακτήριζε τον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων, οι τέως δεν πήραν χαμπάρι τι έπρεπε να γίνει με το ελληνικό κούρεμα, φορτώνοντας στην οικονομία πολλά δισεκατομμύρια ζημιές. Οι νυν πήγαν για μαλλί στα Γιούρογκρουπ του Μαρτίου και επέστρεψαν με το κούρεμα καταθέσεων.

Σήμερα, στον απόηχο εκείνων των γεγονότων, που άλλαξαν άρδην τα δεδομένα στη χώρα μας, καταγράφονται  καθημερινές αντιπαραθέσεις. Κόντρες που αφορούν όσους εμπλέκονται και όχι την κοινωνία, η οποία ενδιαφέρεται για το μείζον: Να βρεθούν τρόποι αποφυγής της χρεοκοπίας, που είναι ακόμη υπαρκτή και να αρχίσει η ανάκαμψη. Τα καθημερινά προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που σκεπάζουν τα όποια καβγαδάκια στο πολιτικό πεδίο. Δεν ενδιαφέρουν, όμως, αυτά κανέναν.

Οι αντιπαραθέσεις είναι χαρακτηριστικό της αυτοσυντήρησής τους. Αλλά και αδυναμία να παράξουν πολιτικές που προσφέρουν διεξόδους.

Οι πρώην κυβερνώντες συμπεριφέρονται ως να μην έχουν ασκήσει εξουσία ποτέ (και που άσκησαν, δηλαδή, τι κατάφεραν;). Ως να μην ήταν αυτοί στη διαχείριση της οικονομίας και του Κυπριακού μέχρι τον περασμένο Μάρτιο. Οι νυν συμπεριφέρονται πως τον άλλο μήνα θα έχουμε εκλογές. Δεν αφήνουν τίποτε να περάσει… Απαντούν, τσακώνονται κ.λπ. κ.λπ. Η εντολή που πήραν για να κυβερνήσουν είναι πρόσφατη, για πέντε χρόνια και στη χώρα δεν θα διεξαχθούν εκλογές τους επόμενους μήνες. Εκτός κι εάν αγχώνονται για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μάη (!).

Οι εξελίξεις και τα δεδομένα είναι πολύ σοβαρά για να παρακολουθούμε καθημερινούς καβγάδες των ίδιων πρωταγωνιστών, που όλοι γνωρίζουμε πως αυτοί τρέφονται και συντηρούνται από αυτές τις αντιπαραθέσεις. Δεν πείθουν, όμως, κανέναν. Ούτε καν τα εθνικόφρονα σωματεία και τις λαϊκές οργανώσεις.

Πηγή: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: