Ασμουσεν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις – Τον Απρίλιο του 2014 οι αποφάσεις για νέα βοήθεια




Καλώντας την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και χαρακτηρίζοντας “ενθαρρυντικά” τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του πρώτου eεπταμήνου, ο Γιεργκ Ασμουσεν διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα ότι η συζήτηση για την όποια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα ανοίξει πριν από την Άνοιξη του 2014.

Στις δηλώσεις του ο κ. Άσμουσεν χαρακτήρισε τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο 7μηνο, «ενθαρρυντικά», τονίζοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Πρόσθεσε δε ότι το κλειδί για την ελληνική οικονομία είναι τώρα η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο του 2014, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ παρέπεμψε στη δήλωση του Eurogroup του Νοεμβρίου, το οποίο έχει δεσμευθεί ότι θα παράσχει στήριξη στην Ελλάδα έως ότου μπορέσει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και εφόσον εφαρμόζει πλήρως το Πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο και τίποτα να προσθέσω» ανέφερε.

Για τα σενάρια περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Άσμουσεν τόνισε: «Δεν συζητήσαμε το κούρεμα» και υπενθύμισε τη δήλωση του Eurogroup, που κάνει λόγο για μείωση επιτοκίων των δανείων του πρώτου πακέτου και μέτρα ενίσχυσης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

«Το πρόγραμμα είναι μία επώδυνη διαδικασία και η ανεργία έχει φθάσει σε μη αποδεκτά επίπεδα και το κλειδί είναι πλέον η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας για τους νέους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι δεν τέθηκε ζήτημα για νέο δάνειο προς την Ελλάδα και επεσήμανε ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να μην υπάρξει καν. Μπορεί να καλυφθεί από την μείωση των επιτοκίων και τα υπόλοιπα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η συζήτηση για περαιτέρω μείωση του χρέους θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, κατέληξε το ίδιο στέλεχος.

Ο κ.Ασμουσεν είχε αργότερα το απόγευμα συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ.Στουρνάρα. Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

Σήμερα Πέμπτη, στις 10.30 ο κ. Ασμουσεν θα επισκεφθεί το υπουργείο Εξωτερικών και θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη Ασμουσεν πληθαίνουν οι τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας….

Σε τηλεγράφημά του το Reuters αναφέρει ότι δια του Γιεργκ Ασμουσεν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζει στο μικροσκόπιο τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Η κύριά του ανησυχία έχει να κάνει με την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα τον Οκτώβριο», αναφέρει το πρακτορείο προς το οποίο Ελληνας υπουργός χθες δηλώνει ότι η όποια περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα έχει ως στόχο την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 2014 – 2015 και θα είναι πολύ μικρότερη από τα προηγούμενα, δεδομένων των μικρών αναγκών της χώρας γι αυτή την περίοδο.

Μία ημέρα μετά το μήνυμα Σόιμπλε, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης προσθέτοντας όμως ότι οι διεθνείς δανειστές της χώρας εξετάζουν και άλλα ενδεχόμενα για τη συνέχιση του προγράμματος,

Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, ο κ. Ρεν αναφέρει ότι η επανεξέταση των τρόπων πιθανούς συνέχισης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας θα επανεξεταστούν μετά την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος στήριξης το φθινόπωρο από την τρόικα. «Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής», δηλώνει

Απαντώνρτας σε σχετικές ερωτήσεις δφημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέπεμψε και αυτή στη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσίευμα της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ αναφέρει ότι αυτό που συζητείται είναι να διατεθούν στην Ελλάδα πρόσθετοι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. «Με τα χρήματα αυτά, θα μπορούσε η Ελλάδα να τονώσει την οικονομία της και ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν πόροι από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της, αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγές που μετέχουν σε διαπραγματεύσεις, προσθέτει το δημοσίευμα, δήλωναν ότι στην περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας η μόνη εναλλακτική λύση που απομένει είναι «πραγματικές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ή τον προϋπολογισμό των εταίρων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν τίθεται στην πραγματικότητα θέμα νέων δανείων προς την Ελλάδα, καθώς με αυτά θα αυξανόταν περαιτέρω το ήδη πολύ υψηλό επίπεδο του χρέους της.

Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο αναφέρουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το τρίτο πακέτο θα είναι από πλευράς μεγέθους πολύ χαμηλότερο σε σχέση τα δύο πρώτα. «Επίσης, οι όροι για τις μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο αυστηροί, επειδή η Ελλάδα έχει ήδη εισαγάγει ένα σημαντικό μέρος των αναγκαίων αλλαγών», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. Ο σκοπός είναι να διευκολυνθεί όσο είναι δυνατόν περισσότερο η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει, η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει από το 2015 στις αγορές για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών της αναγκών και την εξυπηρέτηση του χρέους της. Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, σχεδόν όλοι οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό.

Πηγή-Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: