Αίγυπτος: Προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα; Η απελευθέρωση Μουμπάρακ εγείρει ερωτήματα




Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΑΡΡΟΤ (Ανταποκρίτρια της ΦτΑ στο Κάιρο) – Επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΗΣ

Με την εικόνα του ελικοπτέρου να μεταφέρει τον πρώην Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, από την φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η Αίγυπτος κινείται προς τα εμπρός ή επιστρέφει στο παρελθόν της.

Η απελευθέρωση του κ. Μουμπάρακ επισκίασε για λίγο τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις καταστολής των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οποίας τα περισσότερα μέλη έχουν συλληφθεί, κρύβονται ή έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
 
Ο κ. Μουμπάρακ βρισκόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από το Κάιρο. Η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την απόφαση δικαστηρίου που προβλέπει ότι η προφυλάκιση του πρώην αιγύπτιου Προέδρου είναι παράνομη, καθώς δεν δικαιολογείται από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.  
 
Ωστόσο, ο κ. Μουμπάρακ θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου με κατηγορίες για διαφθορά και δολοφονίες πολιτών κατά την διάρκεια της 30ετούς προεδρίας του, μεταξύ των οποίων είναι και κατηγορίες για το ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει τους θανάτους διαδηλωτών κατά την διάρκεια της εξέγερσης που πραγματοποιήθηκε εναντίον του το 2011 και οδήγησε στην απομάκρυνση του από την εξουσία.
 
Υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και πολλοί άλλοι αιγύπτιοι που είχαν εναντιωθεί στην ηγεσία του Χόσνι Μουμπάρακ, έχουν σοκαριστεί από την απελευθέρωση του.  
 
Ο Σαμέχ Σεϊφ αλ Γιαζάλ, πρώην αξιωματούχος της αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών και αναλυτής σε θέματα ασφάλειας, προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία της απελευθέρωσης του κ. Μουμπάρακ.
 
Όπως τονίζει «(ο Χόσνι Μουμπάρακ) Άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου και από εκεί έστειλαν την υπόθεση του σε άλλο δικαστήριο να την εξετάσει από την αρχή. Η διαδικασία αυτή είναι νόμιμη και μπορεί να την ακολουθήσει οποιοσδήποτε αιγύπτιος πολίτης».
 
Παρ’ όλα αυτά το τι θεωρείται φυσιολογική διαδικασία στην σημερινή Αίγυπτο είναι λίγο επίφοβο.
 
Έχουμε μια χώρα που διοικείται από στρατιωτικούς τα τελευταία 60 χρόνια, έκανε ένα σύντομο πείραμα δημοκρατίας με τον Μοχάμεντ Μόρσι και τώρα επέστρεψε σε στρατιωτικό καθεστώς.
 
«Είναι γεγονός» επισημαίνει ο Άνταμ Έρελι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, «ότι και οι δύο πρώην Πρόεδροι της Αιγύπτου, τόσο ο υποστηριζόμενος από το στρατό, όσο και από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, είναι κατηγορούμενοι σε υπό εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες και μπορεί και οι δύο να καταλήξουν στη φυλακή» και προσθέτει ότι «Το ερώτημα που προκύπτει είναι πιο είναι το μέλλον της Αιγύπτου; πιο είναι το μέλλον του πολιτικού συστήματος σ’ αυτή τη χώρα»   
 
Αιγύπτιοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις οδηγούν την Αίγυπτο όχι πίσω στις μέρες πριν την εξέγερση του 2011, αλλά ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν στην δεκαετία του 1950, όπου το τότε στρατιωτικό πραξικόπημα απομάκρυνε το βασιλιά κα παράλληλα εξαπέλυσε κυνηγητό εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
 
Ο Στρατηγός αλ Γιαζάλ, όμως, απέρριψε αυτή την προσέγγιση και ανέφερε ότι η εξέγερση του 2011 είναι ακόμα σε εξέλιξη με την θέληση του αιγυπτιακού λαού όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ηγεσία του Μοχάμεντ Μόρσι και τις συγκεντρώσεις υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης.
 
‘Όπως λέει «Ναι, νομίζω ότι η εξέγερση είναι ακόμα σε εξέλιξη.  Η Επανάσταση της 30ης Ιουνίου 2013 σηματοδοτεί μια νέα εποχή, μια νέα κατεύθυνση προς την ολοκλήρωση της επανάστασης που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου του 2011».
 
Πολλοί απ’ αυτούς που βγήκαν στους δρόμους τα τελευταία τρία χρόνια στην Αίγυπτο αναρωτιούνται πλέον πιο ήταν το νόημα αυτών των κινητοποιήσεων.
 
Σε ένα μήνυμα που έχει αναπαραχθεί ευρέως στο twitter, η διάσημη αμερικανό-αιγύπτια, Ντάλια Μογκαχέντ, διερωτάται: «Εκατομμύρια αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το στρατό για να απομακρύνει έναν πρόεδρο που δεν ήθελαν ή ο στρατός χρησιμοποίησε εκατομμύρια αιγύπτιους για να απομακρύνει έναν πρόεδρο που δεν ήθελε;».

Πηγή: http://gr.voanews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: