WSJ: Ο πρώτος πολιτικός που παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο τα τελευταία 20 χρόνια




Ανταπόκριση του Στέλιου Μπούρα από την Αθήνα που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greek Ex-Official Faces Prosecution» αναφέρεται στην χθεσινοβραδινή απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, εξαιτίας των χειρισμών του σχετικά με την ονομαζόμενη Λίστα Λαγκάρντ, που αφορά σε 2.000 πλούσιους Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Με την απόφαση ολοκληρώνεται η πολύμηνη διερεύνηση της υπόθεσης από το Κοινοβούλιο σχετικά με τις ενέργειες του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο οποίος παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο για κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Κατά τη μυστική ψηφοφορία που διεξάχθηκε αποφασίσθηκε η παραπομπή του πρώην υπουργού για δύο κακουργηματικές πράξεις, το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας περί της υπηρεσίας, όπως και της πλημμελήματος περί παράβασης καθήκοντος. Η τελική ωστόσο απόφαση για την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου θα ληφθεί από πενταμελές δικαστικό συμβούλιο.

Ο πρώην υπουργός, μιλώντας ενώπιων του Κοινοβουλίου, πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, χαρακτήρισε πολιτική τη δίωξή του και άδικη, καθώς, όπως υποστήριξε, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, είχε εισάγει αυστηρούς νόμους για την σύλληψη των φοροφυγάδων.

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά στις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί από την Εισαγγελία Εφετών κατά των πρώην υπουργών, Γιάννο Παπαντωνίου και Γιώργο Βουλγαράκη, για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323664204578607824224293566.html?KEYWORDS=greece

Ανάλογη είναι η ανταπόκριση της Νίκης Κιτσαντώνη στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Parliament Votes to Indict Ex-Official in Greece» όπου επισημαίνεται ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παραπομπής του κ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του σχετικά με τη Λίστα Λαγκάρντ, που αφορά σε 2.000 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία. Η λίστα μολονότι θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή φορολογικών εσόδων για το κράτος δεν αξιοποιήθηκε από τις αρχές.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ένθερμης ομιλίας του θεώρησε εαυτόν ως έναν αποδιοπομπαίο τράγο για τα αμαρτήματα μιας σειράς κυβερνήσεων, κατηγορώντας την κοινοβουλευτική επιτροπή για ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο. Επεσήμανε παράλληλα ότι οι υπηρεσίες δίωξης του οικονομικού εγκλήματος διέθεταν τη δυνατότητα διερεύνησης της λίστας με ή χωρίς την πολιτική παρέμβαση.

http://www.nytimes.com/2013/07/16/world/europe/parliament-votes-to-indict-ex-official-in-greece.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: