“Στην Ελλάδα, ο Τσίπρας σαρώνεται από ένα γαλάζιο κύμα”: Η Liberation σημειώνει ότι ο άνεμος της ήττας αποδεικνύει ότι η μέθοδος “Coue” δεν λειτουργεί…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κάνει δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαίωματος για τις Βουλευτικές Εκλογές 2023, στο 14ο Εκλογικό Διαμέρισμα, 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, Χιλιανδαρίου 2-4, στην Κυψέλη, Κυριακή 21 Μαΐου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη σοβαρό πλήγμα, χάνοντας 20 μονάδες από τη Δεξιά, επισημαίνει ο Fabien Perrier ανταποκριτής της εφημερίδας Liberation, στην Αθήνα.

Εκτιμά ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών το συντηρητικό κόμμα, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μπορούσε να δει τον αριθμό των εδρών του να αυξάνεται.

Μην εμπιστεύεστε τις δημοσκοπήσεις!” Αυτό ήταν το μήνυμα που ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διατύπωσε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Τα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών τον δικαίωσαν… αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση”, σχολιάζει ο Perrier.

Στην πραγματικότητα, κανείς στην Αθήνα δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται για τις εκλογές της Κυριακής, παρατηρεί ο δημοσιογράφος.  Στα μπαρ, οι οθόνες έδειχναν αγώνες ποδοσφαίρου ή μπάσκετ και όχι τη βραδιά των εκλογών.

Εν αντιθέσει με την περίοδο μεταξύ 2010 και 2019 [..], οπότε οι εκλογές αποτελούσαν καυτό θέμα και ορδές δημοσιογράφων έσπευδαν στην Αθήνα για να πιάσουν τον παλμό της διαμαρτυρίας της χώρας, αυτή τη φορά, μπροστά στα εκλογικά περίπτερα, οι λίγοι παρόντες ήταν, κυρίως, ντόπιοι δημοσιογράφοι που αναρωτιόντουσαν τι εικόνες να παράγουν.

Επίσης, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού ήταν και οι ψηφοφόροι που προσήλθαν χθες λίγο πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τόσο στα περίπτερα της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί ο Perrier.

Όσο για το περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι όταν έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις, τα πρόσωπα πάγωσαν από δυσπιστία. Καθώς ήρθαν τα τελικά αποτελέσματα, στις τηλεοπτικές οθόνες ένα μπλε -στο χρώμα της ΝΔ- κύμα κάλυψε όλο τον χάρτη της Ελλάδας και μονάχα μια μικρή εκλογική περιφέρεια στα βορειοανατολικά παρέμεινε ροζ.

Είναι ένα σοκ. Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από τα αποτελέσματα. Αναρωτιέμαι πώς μπόρεσαν οι Έλληνες να ψηφίσουν τη ΝΔ μετά τα μέτρα που πήρε αυτή η κυβέρνηση“, δήλωσε ο Κυριάκος Βασάλος, ένας 52χρονος δάσκαλος και ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσήλθε στο περίπτερο του κόμματός του στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα. [..]

Λίγο πιο πέρα, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ελευθερίας, ο άνεμος της ήττας αποδεικνύει ότι η μέθοδος “Coue” δεν λειτουργεί, προσθέτει ο ανταποκριτής.

  • Στην πραγματικότητα, η πρώτη σταθερά της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων για αυτές τις εκλογές.
  • Δεύτερον, η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, βασισμένη στο σύνθημα “εγώ ή το χάος”, άγγιξε έναν πληθυσμό ανήσυχο από τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία, τον “κληρονομικό εχθρό”, αλλά και από τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον έλεγχο της Ε.Ε.

Τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα – όπου μεταξύ των 5 κομμάτων που μπαίνουν στην ελληνική Βουλή βρίσκεται και το κόμμα  ‘Ελληνική Λύση’, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, εκπροσωπεί τη ρατσιστική, αντισημιτική και συνωμοσιολογική ακροδεξιά – για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελούν επιτυχία, καθώς είναι η πρώτη φορά από την πτώση των συνταγματαρχών το 1974 που η δεξιά και η ακροδεξιά συγκεντρώνουν τόσο καλά ποσοστά στην Ελλάδα, σχολιάζεται στη συνέχεια.

Ο Έλληνας  πρωθυπουργός, αναμένεται να προκηρύξει νέες εκλογές, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί για τις 2 Ιουλίου, προσθέτει ο Perrier, σχολιάζοντας ότι η ΝΔ αναμφίβολα είναι ‘σε καλό δρόμο΄, δεδομένου του ‘μπόνους που δίνει στο νικητή ο εκλογικός νόμος.

Τέλος, παρατηρώντας το σύνθημα στις προεκλογικές αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ περί ‘αλλαγής’, ο ανταποκριτής της εφημερίδας σχολιάζει:

“Αυτό ακριβώς είναι που δεν ήθελαν οι ψηφοφόροι, σημαδεμένοι ακόμα από τα χρόνια που [..] η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε να προτείνει πολιτική αλλαγή πορείας για τη χώρα του και βρέθηκε απομονωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλούμενη με αποπομπή από το ευρωπαϊκό κλαμπ.

Η ελληνική αριστερά εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες. Το ίδιο και η δημοκρατία. Το ποσοστό της αποχής ανέρχεται στο 40%”.

ΠΗΓΗ: LiberationFabien Perrier – En GrèceTsipras balayé par une déferlante bleue

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ… Η Ουάσιγκτον συγχαίρει τον ελληνικό λαό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: