Τι είναι η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που άσκησε τις 23 διώξεις για τη σύμβαση 717 των Τεμπών: Κυνηγάει τις απάτες κατά της ΕΕ

Τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Πηγή https://www.eppo.europa.eu/en/picture-gallery




Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι μια ανεξάρτητη δημόσια εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται διάφοροι τύποι απάτης, απάτης σχετικά με τον ΦΠΑ με αποζημίωση άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά κ.λπ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναλαμβάνει έρευνες, διενεργεί διωκτικές πράξεις και ασκεί τα καθήκοντα του εισαγγελέα στα αρμόδια δικαστήρια των συμμετεχόντων κρατών μελών, μέχρι την οριστική εκκαθάριση της υπόθεσης. Μέχρι να ξεκινήσει τις εργασίες της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούσαν να διερευνήσουν και να διώξουν αυτά τα εγκλήματα, αλλά οι εξουσίες τους σταμάτησαν στα σύνορα της χώρας τους. Οργανισμοί όπως η Eurojust, η OLAF και η Europol δεν έχουν τις απαραίτητες εξουσίες για τη διεξαγωγή τέτοιων ποινικών ερευνών και διώξεων.

Από την έναρξη των εργασιών της την 1η Ιουνίου 2021, η EPPO έχει καταχωρίσει περισσότερες από 4000 αναφορές εγκλημάτων από συμμετέχοντα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιώτες· έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 929 έρευνες (από τον Ιούνιο του 2022). Τα μέλη του κοινού μπορούν να αναφέρουν το έγκλημα στην EPPO χρησιμοποιώντας την ειδική φόρμα ιστού.

Η εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ορίζεται στον Κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΕ) 2017/1939 που τέθηκε σε ισχύ στις 31 Οκτωβρίου 2017. Δείτε τη σελίδα Νομικό πλαίσιο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους νόμους που διέπουν διάφορες πτυχές της EPPO.

Ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ;

Όλα τα έσοδα, οι δαπάνες και τα περιουσιακά στοιχεία που καλύπτονται από, αποκτώνται μέσω ή οφείλονται στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους προϋπολογισμούς των θεσμικών οργάνων, οργάνων, γραφείων και οργανισμών που έχουν συσταθεί δυνάμει των Συνθηκών, καθώς και προϋπολογισμούς που διαχειρίζονται και παρακολουθούνται από αυτές.

Ποια εγκλήματα εμπλέκονται;

Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν την «Οδηγία PIF» στην εθνική τους νομοθεσία. Η παρούσα οδηγία του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου καλύπτει την καταπολέμηση της απάτης προς τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ποινικού δικαίου και αυξάνει το επίπεδο προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ με την εναρμόνιση των ορισμών, των κυρώσεων και των προθεσμιών παραγραφής των ποινικών αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

Καθορίζει επίσης ποια εγκλήματα εμπίπτουν στην εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας:

διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ που συνεπάγεται συνολική ζημία τουλάχιστον 10.000.000 ευρώ·

  • άλλα είδη απάτης που επηρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ·
  • διαφθορά που βλάπτει ή ενδέχεται να βλάψει τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ·
  • κατάχρηση κεφαλαίων ή περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ από δημόσιο υπάλληλο·
  • ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οργανωμένο έγκλημα, καθώς και άλλα αδικήματα που συνδέονται άρρηκτα με μια από τις προηγούμενες κατηγορίες.

Για παράδειγμα: Εάν ένας δημόσιος υπάλληλος λάβει δωροδοκία σε σχέση με ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το αποκρύψει αγοράζοντας ένα σπίτι, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να διερευνήσει τόσο την παθητική διαφθορά όσο και τη συνακόλουθη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι συνεργάτες

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει δημιουργήσει προνομιακές εταιρικές σχέσεις με άλλα θεσμικά όργανα, φορείς και οργανισμούς της ΕΕ.

Έχει συναφθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν υπογραφεί συμφωνίες εργασίας με την OLAF, Eurojust, Ευρωπόλ, Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Εκτός από τη συνεργασία με άλλα θεσμικά όργανα, φορείς και οργανισμούς της ΕΕ (όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω), η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία συνεργάζεται επίσης με τις ακόλουθες πρόσθετες κατηγορίες εταίρων:

  • αρχές των μη συμμετεχόντων κρατών μελών της ΕΕ·
  • αρχές χωρών εκτός ΕΕ (τρίτες χώρες)·
  • αρχές των συμμετεχόντων κρατών μελών·
  • δικαστική συνεργασία και δίκτυα επιβολής του νόμου (π.χ. Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο, CARIN, κ.λπ.)
  • διεθνείς οργανισμούς και αντίστοιχους (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ιντερπόλ κ.λπ.).

Πηγή eppo.europa.eu

Τραγωδία Τεμπών: Δίωξη από τους ανεξάρτητους εισαγγελείς της ΕΕ κατά 23 προσώπων για τη «σύμβαση 717» της ΕΡΓΟΣΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: